Ulasan Moto G Power 5G: telefon $ 300 yang menyelesaikan tugas

GOLD: US Dollar Hits Supply Zone, What Next?

Here's the latest news from Federal Reserve Chair Jerome Powell. While speaking at a conference in Portugal, Powell expressed optimism about the US economy and decreased the possibility of a recession, stating that the economy has shown resilience and is still growing, albeit at a modest pace. He acknowledged the possibility of a recession but

Gold Price Forecast: XAU/USD resilient despite Fed’s rate hike speculations on solid US data

Gold price regains momentum above $1900 despite increased odds of Fed rate hikes. US economic data underscores robust growth, pushing XAU/USD to test 200-day EMA. Treasury bond yields soar, underpinning projections of higher rates and potential headwinds for Gold demand. Gold price recovers some ground after sliding below the $1900 figure for the first time

Gold Price Forecast: XAU/USD to find a major floor at the 200-DMA of $1,856 – Credit Suisse

The decline in Gold is now on the cusp of Credit Suisse’s target of price and retracement support at $1,900/1,890. The bank analyzes XAU/USD technical outlook. Weekly close below $1,856 to reinforce the longer-term sideways range Gold has declined to our core target of $1,900/1,890 and with the rising 200-DMA seen not far below at

Breaking: ​​​​​​​Gold drops below $1,900 for the first time since mid-March

Stronger-than-expected US economic data boosts the US Dollar across the board. US Treasury yields spike higher, putting pressure on Gold. XAU/USD fell below $1,900/oz, reaching its lowest level in three months. Gold prices tumbled following the release of US economic data. XAU/USD broke below $1,900 for the first time since mid-March and fell to $1,894.

Gold Price Forecast: XAU/USD bears keep control, focus on $1,885 and Fed inflation gauge

Gold Price stays bearish near the lowest levels since March, braces for the second consecutive weekly loss. Hawkish Federal Reserve talks, upbeat United States data underpin US Dollar strength and weigh on XAU/USD. US-China jitters, Germany’s recession fears and fewer accolades for European Central Bank hawks also favor Gold sellers. China’s official PMIs, US PCE

Exciting Gold Price Forecast: XAU/USD stands firm above the $1,900 mark, while all eyes eagerly await the US PCE Price Index for a burst...

Gold price fails to attract any buyers or build on the overnight bounce from a multi-month low. Hawkish major central banks continue to act as a headwind for the non-yielding commodity. The US Dollar stands tall near a two-week high and also contributes to capping the XAU/USD. Investors keenly await the release of the US

Moto G Power 5G
MSRP $ 299.99

Butiran Skor

“Moto G Power 5G memberikan jumlah ciri dan spesifikasi yang baik untuk harga $300. Tetapi ia juga datang dengan bahagian kompromi yang adil.

Pro
  • Kadar segar semula 120Hz lancar
  • Kamera yang layak untuk harga
  • Hayat bateri yang boleh dipercayai
  • Terdapat bicu fon kepala!
Kontra
  • Pengimbas cap jari janggal
  • Skrin LCD
  • Prestasi middling
  • Tiada NFC

Telefon pintar bajet cenderung menjadi sesuatu perjudian memandangkan berapa luas julat yang mereka boleh miliki dalam kualiti. Oleh itu, memilih yang baik yang juga dalam anggaran anda boleh berasa seperti tugas yang mustahil. Nasib baik, Motorola berada di sini untuk membantu Moto G Power 5G – telefon pintar bajet yang membawa kualiti di kebanyakan kawasan, dengan hanya beberapa pengecualian.

Secara keseluruhan, saya mempunyai pengalaman yang baik dengan Moto G Power 5Gwalau bagaimanapun, kawasan-kawasan di mana ia perlu membuat kompromi untuk menjadi harga yang begitu baik pastinya ketara. Mereka boleh dimaafkan apabila anda ingat berapa kosnya, tetapi itu tidak selalu perkara yang saya mahu perlu terus mengingatkan diri saya apabila menggunakan telefon yang kukuh ini.

Moto G Power 5G: reka bentuk

Imej menunjukkan butang skrin kunci/pengimbas cap jari dan butang kelantangan pada Moto G Power 5G.
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Reka bentuk untuk Moto G Power 5G cukup standard untuk kebanyakan telefon pintar sambil mengejutkan cahaya. Secara keseluruhan, dimensinya ialah 163.06 x 74.8 x 8.45mm dan beratnya hanya 185g. Saiz dan beratnya sangat baik, menjadikan G Power 5G mudah cepat tergelincir ke dalam beg atau poket kecil.

Ia mempunyai paparan 6.5 inci yang benar-benar rata dengan bezel yang agak tebal di bahagian atas dan bawah dan kamera swafoto menghadap depan dalam paparan. Di bahagian belakangnya, G Power mempunyai pulau kamera yang dinaikkan yang mempunyai dua kamera, sensor kedalaman, dan lampu suluh. Di tengah-tengah bahagian belakang telefon terdapat logo Motorola yang dicetak ke dalam plastik.

Kuasa Moto G 5GSaiz dan beratnya sangat baik.

Semua butang utama Moto G Power 5G diturunkan ke sebelah kanan. Butang kelantangan ke atas dan bawah betul-betul bersebelahan antara satu sama lain dan agak kecil, menjadikannya kadang-kadang sukar untuk diketahui tanpa melihat apakah anda menekan butang yang betul. Jelas sekali, itu adalah aduan kecil, tetapi ia boleh menjadi sedikit menjengkelkan apabila cuba menyesuaikan kelantangan muzik jika telefon anda berada di dalam poket anda semasa anda melakukan kerja rumah atau sebaliknya sibuk. Butang kunci berada betul-betul di bawah butang kelantangan, tetapi ia mempunyai fungsi berganda sebagai butang kunci dan sensor cap jari.

Ringkasnya, sensor cap jari adalah sesuatu daripada beg campuran. Saya mengalami beberapa kesukaran dengannya selepas mula-mula menyediakannya di mana sensor tidak akan membaca jari saya sehingga saya masuk ke tetapan dan mengingatinya. Setelah menyelesaikannya, pengimbas berfungsi kira-kira 80% masa itu, tetapi ia membentangkan isu baru. Bila-bila masa saya mengambil telefon, jari penuding saya secara semula jadi terletak pada butang kunci, yang menyebabkan ia membuka kunci secara automatik. Walaupun itu bukan ciri yang buruk apabila saya mahu telefon membuka kunci, ia mengakibatkan kekecewaan apabila saya hanya cuba melihat pada masa itu atau pemberitahuan atau jika saya cuba mengakses mana-mana ciri skrin kunci yang lain. Kerana pengimbas juga berfungsi sebagai butang kunci, terdapat situasi di mana mengunci telefon dengan jari penuding saya tidak berfungsi kerana telefon terkunci apabila butang ditekan – tetapi kemudian baca cap jari saya serta-merta dan buka kunci itu sendiri.

Walaupun saya menghargai telefon kerana mempunyai pengimbas cap jari di tempat pertama, terutamanya memandangkan harganya, pengimbas butang kunci terasa lebih menyusahkan daripada yang bernilai. Ia bukan pemecah perjanjian kerana anda hanya boleh mematikan ciri pengimbasan, tetapi ia menyebabkan saya sedikit kecewa dengan kebolehgunaan keseluruhan telefon bersama dengan pengimbas.

Imej yang dipaparkan di luar port USB-C, pembesar suara, dan bicu fon kepala 3.5mm pada Moto G Power 5G.
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Di bahagian belakang, Moto G Power 5G mempunyai port USB-C yang menyokong pengecasan 15 watt. Di sebelah kanan port pengecasan ialah persediaan pembesar suara stereonya dan di sebelah kirinya ialah bicu fon kepala 3.5mm. Walaupun saya telah mengalihkan sepenuhnya penggunaan fon kepala saya ke peranti wayarles (yang disokong oleh telefon dengan sambungan Bluetooth 5.3), hakikat bahawa G Power mempunyai bicu fon kepala dialu-alukan dalam kes saya Wayarles fon kepala dibiarkan tanpa dicas dan saya perlu menggunakan sepasang fon telinga berwayar.

Terdapat hanya satu ciri di sebelah kiri peranti: pemegang slot kad SIM dan microSD. Kedua-dua mikrocip dimasukkan ke dalam dulang yang sama yang terletak di bahagian atas telefon.

Kuasa Moto G 5G datang dalam dua warna: Mineral Hitam dan Putih Terang.

Moto G Power 5G: skrin

Seperti yang dinyatakan di atas, Moto G Power 5G mempunyai paparan LCD HD Penuh 6.5 inci dengan bezel yang agak tebal di bahagian atas dan bawah. Walaupun skrin OLED menawarkan warna yang lebih dalam dan hitam yang lebih gelap yang paparan LCD tidak dapat dipadankan, Moto G Power masih membawa sesuatu ke meja dari segi kelancaran keseluruhan berkat kadar segar semula 120Hznya. Walaupun warnanya tidak segar seperti yang terdapat dalam peranti dengan harga yang sama seperti skrin OLED sukan, kadar segar semula yang tinggi dapat memastikan skrin berasa responsif dan cepat sepanjang masa. Setakat resolusi pergi, Telefon pintar berjalan pada 2400 x 1080p dan sukan 405ppi (piksel setiap inci), memberikan imej rupa keseluruhan yang segar.

Walaupun bezel kelihatan tebal ke arah hujung bawah telefon, saya tidak pernah mendapati ia menjadi banyak masalah. Saiz skrin dan bezel hanyalah salah satu daripada pertukaran yang disertakan dengan menggunakan peranti yang lebih mesra bajet, dan saya tidak fikir bahawa Moto G Power 5G‘Bezel sangat mengerikan kerana ia tidak pernah menghalang fungsi atau rasa keseluruhan skrin. Kerana bezel nipis di sisi telefon, rasanya tidak terlalu banyak menghalang paparan.

Setakat skrin pergi, tidak banyak yang perlu diadukan tentang orang lain daripada fakta bahawa ia bukan OLED. Paparan 6.5 inci dengan kadar segar semula 120Hz pada telefon dengan harga sederhana kerana ini  menjadikannya sesuatu yang mencuri – selagi anda sanggup bersabar dengan hitam yang dibasuh dari skrin LCD.

Moto G Power 5G: perisian dan prestasi

Tangan menatal melalui aplikasi pada Moto G Power 5G.
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Kuasa Moto G 5G menjalankan Android 13 menggunakan pemproses MediaTek Dimensity 930. Apabila ia datang kepada prestasi, ini pastinya kes mendapatkan apa yang anda bayar. Perkara terbaik yang boleh saya katakan mengenai prestasi G Power ialah ia boleh digunakan. Sudah tentu ada kalanya keadaan menjadi perlahan, seperti ketika anda mempunyai beberapa aplikasi yang berjalan di latar belakang atau bermain permainan intensif pemproses. Tetapi, secara amnya, prestasi adalah baik dan boleh diterima.

Selagi anda tidak menjangkakan Moto G Power 5G Untuk menjadi telefon workhorse yang menjalankan permainan yang sengit secara grafik dengan baik dan boleh berbilang tugas antara apl rumit, anda sepatutnya mempunyai masa yang sesuai dengannya. Jika anda sedang mencari sesuatu dengan lebih banyak kuasa di belakangnya, anda mungkin mahu mencari di tempat lain. Saya tidak mengalami sebarang ranap aplikasi secara terang-terangan, namun, terdapat beberapa kali apabila apl berhenti di trek mereka dan memerlukan saya menutup dan memulakannya semula untuk mula berfungsi semula. Walaupun itu jelas kurang ideal, isu seperti itu pasti akan berlaku dengan telefon yang berjalan pada pemproses yang kurang berkuasa seperti Dimensity 930, jadi ia dijangka.

Untuk keperluan, Moto G Power 5G selesaikan kerja.

Untuk keperluan — seperti menghantar mesej, peta dan kebanyakan apl media sosial — Moto G Power 5G selesaikan kerja. Sesuatu yang pasti membantu dengan kelancaran keseluruhan pengalaman menggunakan telefon adalah kadar segar semula 120Hz yang disebutkan di atas, yang memberikan telefon rasa kestabilan umum.

Android 13 boleh dipercayai seperti yang pernah ada; Motorola tidak menawarkan apa-apa yang istimewa dengannya, simpan untuk segelintir aplikasi khusus Moto yang diprapasang di telefon dan kebanyakannya saya tidak diendahkan. Oleh itu, pengalaman sebenar menggunakan G Power adalah setanding dengan penggunaan Pixel 7, tolak pemproses Tensor G2 yang lebih dipercayai.

Saya versi Moto G Power 5G menawarkan storan terbina dalam 256GB yang boleh dikembangkan dengan kad mikroSD 1TB yang dimasukkan ke dalam dulang kad SIM. Untuk memori, telefon menawarkan 6GB daripada RAM. Walaupun nombor tersebut bukanlah yang paling canggih dalam hal prestasi (kerana beberapa telefon harga lain yang serupa menawarkan sehingga 8GB RAM), ia sepatutnya cukup untuk menyelesaikan kerja.

Akhir sekali, perlu diperhatikan bahawa Moto G Power 5G Adakah Tidak Taman NFC — bermakna anda tidak boleh menggunakannya untuk pembayaran Google Pay tanpa sentuhan. Ini adalah ciri Motorola telah ditinggalkan selama bertahun-tahun, tetapi ia adalah kompromi yang semakin sukar untuk diabaikan pada $ 300 Telefon pintar pada tahun 2023.

Moto G Power 5G: kamera

Gambar menunjukkan bahagian belakang Moto G Power 5G dan pulau kameranya.
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Terdapat jumlah tiga kamera pada Moto G Power 5G: kamera utama 50MP dan kamera makro 2MP di bahagian belakang telefon, serta kamera swafoto menghadap hadapan 16MP yang dibina ke dalam paparan. Setakat kamera pergi pada $ 300 Telefon pintar, Saya agak terkejut dengan prestasi mereka. Terdapat beberapa batasan yang jelas kepada mereka, seperti perjuangan mereka untuk menangkap butiran yang tepat pada objek pada jarak sederhana, tetapi semua dalam semua, ketiga-tiga kanta cukup untuk dianggap pepejal oleh sesiapa sahaja yang mengambil G Power.

Sama seperti kebanyakan Telefon pintar kamera, tiga kanta pada Moto G Power 5G Bekerja paling baik apabila dalam cahaya semula jadi yang optimum. Jika anda mengambil gambar di luar pada siang hari atau dalam persekitaran lain yang terang, maka telefon akan dapat merakam kenangan dengan mudah dan tepat. Sekiranya anda bergantung padanya untuk mengambil gambar berkualiti objek jauh, bagaimanapun, tanpa mengira seberapa baik ia menyala, anda mungkin akan kecewa, kerana zum akan menghasilkan foto kasar. Ini kerana tiada zum telefoto — hanya zum digital.

Kamera swafoto mengambil gambar menghadap depan yang sangat baik, tetapi saya akan menjauhkan diri dari mod potret terbina dalam yang ditawarkan oleh telefon, kerana ia cenderung untuk meningkatkan kontras pada subjek, mewujudkan beberapa garis keras yang menghasilkan foto subpar. Saya tidak menemui banyak keperluan untuk mod potret, bagaimanapun, memandangkan betapa padatnya kamera swafoto tanpanya.

Kanta makro menawarkan beberapa foto terperinci hiper pepejal, tetapi saya tidak pernah mendapati diri saya menggunakan semua itu. Kes penggunaan untuk mengambil gambar barang-barang yang sangat kecil nampaknya, pada pendapat saya, agak langsing, dan saya lebih suka kanta telefoto untuk fotografi jarak jauh yang lebih baik.

Jika anda mempunyai pilihan antara Moto G Power 5G dan satu lagi moden Telefon pintar untuk mengambil gambar, G Power tidak akan dapat memegang banyak lilin untuk sesuatu seperti Galaxy S23 atau iPhone 14, tetapi ia masih mengambil gambar yang hebat jika kamera lain tidak tersedia — dan jika telefon lain itu tidak berada dalam bajet anda.

Moto G Power 5G: bateri dan pengecasan

Tangan yang memegang Moto G Power 5G.
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Kuasa Moto G 5G sukan bateri 5,000mAh, yang terus berjalan sepanjang hari tanpa perlu berhenti di pengecas. Saya akan mengatakan bahawa saya jatuh tepat di tengah-tengah ketika datang kepada pengguna telefon yang berat dan ringan dan saya tidak pernah had sebarang masalah dengan kehabisan bateri tengah hari apabila menggunakan G Power. Tetapi saya tidak akan melakukan perjalanan hujung minggu dengan G Power tanpa pengecas kerana hayat baterinya biasanya mula mencecah paras 20% kerana saya mula menggulung untuk tidur.

Saya tidak pernah mempunyai sebarang masalah dengan Moto G Power 5GBateri.

Telefon ini menyokong pengecasan USB-C 15W, yang, walaupun bukan yang terpantas di pasaran, masih membolehkannya untuk mendapatkan jus dari 0 hingga 100% dalam masa kira-kira 90 minit selagi anda menggunakan bata dan soket pengecasan yang betul. Jika anda menggunakan telefon untuk lebih banyak aktiviti intensif bateri seperti bermain permainan, menonton kandungan penstriman atau menggunakan Peta Google, perbatuan anda dengan hayat bateri mungkin akan jauh lebih rendah daripada sesiapa yang menggunakan telefon secara santai untuk menghantar mesej dan rehat media sosial sepanjang hari. Yang berkata, Moto G Power 5G masih cukup dipercayai ketika memegang caj.

Malangnya, telefon tidak menyokong pengecasan wayarles. yang sedikit menyusahkan saya kerana saya pad pengecasan tanpa wayar pada meja malam mereka. Tetapi kerana kebanyakan pad pengecasan menyambung ke port USB-C, tidak banyak pelarasan yang perlu dibuat. Pengecas 10W disertakan dalam kotak dengan telefon itu sendiri, tetapi jika anda mencari caj terpantas dan paling optimum, maka saya akan mengesyorkan melabur dalam bata pengecasan 15W kerana telefon menyokongnya.

Moto G Power 5G: harga dan ketersediaan

Terdapat dua varian Moto G Power 5G: satu dengan 4GB RAM dan storan dalaman 128GB dan satu lagi dengan 6GB RAM dan storan dalaman 256GB. Satu-satunya yang saya dapat mencari penyenaraian ialah 6GB RAMVersi storan /256GB. Ia boleh dibeli terus dari Motorola dengan harga $ 300 atau melalui kebanyakan peruncit elektronik lain seperti Amazon dan Best Buy dengan harga yang sama.

Menurut Motorola, 4GB RAMVersi storan /128GB tidak dijual oleh Motorola, tetapi oleh rakan pembawanya, yang juga harga untuknya. Dalam penyelidikan awal saya, saya tidak dapat mencari mana-mana syarikat penerbangan yang menawarkan G Power dengan 4GB RAM atau storan 128GB, jadi jika anda ingin mengambilnya, anda mungkin perlu menggunakan varian kapasiti storan yang lebih besar. Pada penghujung hari, ia mungkin hanya akan menjimatkan anda sekitar $ 50, yang mungkin bukan pertukaran yang hebat untuk pengalaman yang lebih perlahan.

Moto G Power 5G: keputusan

Seseorang yang memegang Moto G Power 5G di luar, dengan paparan dihidupkan.
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Terdapat banyak suka tentang Moto G Power 5G, tetapi ia juga mengecewakan di banyak tempat penting. Dengan pengimbas butang kunci / cap jari, saya menghadapi banyak masalah kebolehgunaan di mana perkara mudah yang hanya akan mengambil masa sesaat (seperti memeriksa masa) akhirnya menjadi lencongan 15 saat. Kameranya hebat, terutamanya untuk harga, tetapi membuka aplikasi kamera boleh menyebabkan gagap yang mengambil masa beberapa saat untuk diselesaikan kerana pemproses Dimensity 930 cuba mencari kedudukannya. Dan sekali lagi, telefon tanpa NFC pada tahun 2023 hanya mengarut.

Jika anda OK dengan mempunyai telefon yang mengajar anda bagaimana untuk bersabar, maka Moto G Power 5G adalah pilihan yang kukuh. Tetapi perlu diingat juga bahawa ada Banyak pilihan lain. Galaxy A14 5G menawarkan pengalaman yang agak serupa dengan hanya $200. Sekiranya anda mempunyai sedikit wang tunai tambahan untuk dibelanjakan, Galaxy A54 $ 450 adalah satu lagi pembelian yang luar biasa. Dan dengan Pixel 7a dijangka dilancarkan tidak lama lagi, mungkin pada $499, itu adalah pilihan lain yang ingin anda pertimbangkan.

Saya pasti berfikir bahawa Moto G Power 5G patut diambil untuk sesetengah orang memandangkan kamera dan harganya. Walau bagaimanapun, sesiapa yang ingin membelinya perlu bertanya kepada diri sendiri sama ada mereka boleh menangani komprominya. Sekiranya anda boleh, hebat! Tetapi jika tidak, terdapat banyak telefon bimbit lain yang perlu dipertimbangkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_imgspot_imgspot_img