Ulasan Oppo Find N2 Flip: adakah telefon flip penting ini flop besar?

GOLD: US Dollar Hits Supply Zone, What Next?

Here's the latest news from Federal Reserve Chair Jerome Powell. While speaking at a conference in Portugal, Powell expressed optimism about the US economy and decreased the possibility of a recession, stating that the economy has shown resilience and is still growing, albeit at a modest pace. He acknowledged the possibility of a recession but

Gold Price Forecast: XAU/USD resilient despite Fed’s rate hike speculations on solid US data

Gold price regains momentum above $1900 despite increased odds of Fed rate hikes. US economic data underscores robust growth, pushing XAU/USD to test 200-day EMA. Treasury bond yields soar, underpinning projections of higher rates and potential headwinds for Gold demand. Gold price recovers some ground after sliding below the $1900 figure for the first time

Gold Price Forecast: XAU/USD to find a major floor at the 200-DMA of $1,856 – Credit Suisse

The decline in Gold is now on the cusp of Credit Suisse’s target of price and retracement support at $1,900/1,890. The bank analyzes XAU/USD technical outlook. Weekly close below $1,856 to reinforce the longer-term sideways range Gold has declined to our core target of $1,900/1,890 and with the rising 200-DMA seen not far below at

Breaking: ​​​​​​​Gold drops below $1,900 for the first time since mid-March

Stronger-than-expected US economic data boosts the US Dollar across the board. US Treasury yields spike higher, putting pressure on Gold. XAU/USD fell below $1,900/oz, reaching its lowest level in three months. Gold prices tumbled following the release of US economic data. XAU/USD broke below $1,900 for the first time since mid-March and fell to $1,894.

Gold Price Forecast: XAU/USD bears keep control, focus on $1,885 and Fed inflation gauge

Gold Price stays bearish near the lowest levels since March, braces for the second consecutive weekly loss. Hawkish Federal Reserve talks, upbeat United States data underpin US Dollar strength and weigh on XAU/USD. US-China jitters, Germany’s recession fears and fewer accolades for European Central Bank hawks also favor Gold sellers. China’s official PMIs, US PCE

Exciting Gold Price Forecast: XAU/USD stands firm above the $1,900 mark, while all eyes eagerly await the US PCE Price Index for a burst...

Gold price fails to attract any buyers or build on the overnight bounce from a multi-month low. Hawkish major central banks continue to act as a headwind for the non-yielding commodity. The US Dollar stands tall near a two-week high and also contributes to capping the XAU/USD. Investors keenly await the release of the US

Oppo Cari N2 Flip
MSRP $1,027.00

Butiran Skor

“Oppo Find N2 Flip tidak cukup untuk membezakan dirinya daripada Galaxy Z Flip 4, dilengkapi dengan bateri yang kuat, kamera utama yang baik, dan semua kemudahan telefon lipat padat yang kami mahukan.”

Pro
  • Lipat untuk kemudahan
  • Tiada jurang antara seksyen
  • Skrin penutup yang besar
  • Kamera utama mengambil gambar atmosfera
  • Cas semula bateri selama satu jam
Kontra
  • Kamera sudut lebar adalah kualiti yang buruk
  • Skrin penutup tidak mempunyai kegunaan
  • Tiada pengecasan wayarles

Terdapat banyak menunggang di Oppo Find N2 Flip. Ini adalah keluaran telefon pintar berprofil tinggi yang serius, kerana ia terus menentang pesaing Samsung yang sedang menakluki, dan dilengkapi dengan skrin penutup yang besar dan menarik untuk benar-benar menangkap mata anda.

Adakah pesaing, atau adakah Flip terlanggar apabila ia sepatutnya berada di luar sana menggegarkan ruang yang masih muda ini? Gembira, ia bukan flop, tetapi itu tidak bermakna ia adalah perjalanan mudah untuk stardom telefon lipat padat.

Reka bentuk Oppo Find N2 Flip

Bahagian Oppo Find N2 Flip yang sebahagiannya terbuka.
Andy Boxall / Trend Digital

Oppo Find N2 Flip ialah telefon pintar lipat kerang, bermakna skrin utamanya adalah kira-kira saiz yang sama dengan peranti besar yang tidak boleh dilipat, tetapi ia dilipat separuh untuk mengurangkan jejak keseluruhan, menjadikannya lebih padat. Ia diperbuat daripada kaca dan logam, mempunyai sepasang kamera, sensor cap jari dalam butang kuasa, dan panel belakang licin dan licin apabila dilipat. Ia benar-benar suka meluncur kira-kira di mana-mana permukaan.

Pada 191 gram dan 7.45mm tebal, Find N2 Flip adalah sedikit lebih tebal dan lebih berat daripada pesaing terdekatnya, Samsung Galaxy Z Flip 4, tetapi reka bentuk keseluruhannya sangat serupa. Anda tidak akan benar-benar melihat perbezaan saiz dan berat apabila memegang kedua-dua sebelah. Kami akan membandingkan kedua-dua perkara ini dalam ulasan kami, kerana Samsung hampir sinonim dengan telefon pintar lipat pada masa ini, menjadikannya telefon untuk dikalahkan oleh Oppo.

Profil atas dan sisi Oppo Find N2 Flip yang ditutup.
Andy Boxall / Trend Digital

Kaca melengkung Find N2 Flip membawa kepada casis logam langsing, dan saya mendapati terdapat kurang cengkaman daripada pada Z Flip 4, menjadikannya lebih sukar untuk dibuka. Ia memerlukan pemahaman yang kukuh dan sedikit usaha daripada telefon Samsung, yang mempunyai sisi besar dan rata. Apabila anda membukanya, gerakan itu lancar dan menawarkan sedikit rintangan. Ia boleh diadakan pada pelbagai sudut hingga kira-kira 120 darjah, ciri yang paling sesuai apabila menggunakan kamera, menjadikan sudut pandangan dan sudut yang berbeza lebih mudah dicapai atau untuk bertindak sebagai sokongan seperti tripod.

Oppo berkata engsel “titisan air” Flexion – kemas kini ke atas yang dipasang pada Find N asal, dan sama seperti yang dipasang pada Oppo Find N2 – menjadikan lipatan tanpa jurang mungkin, yang membezakannya daripada Galaxy Z Flip 4 dengan menghapuskan ruang antara kedua-dua bahagian apabila telefon dilipat. Ini sepatutnya membantu menyimpan beberapa habuk dari skrin apabila ia dilipat di dalam poket anda, dan ada hujah kecil yang perlu dibuat bahawa ia lebih estetik menyenangkan dengan cara ini juga.

Memegang terbuka Oppo Find N2 Flip, dilihat dari belakang.
Andy Boxall / Trend Digital

Walau bagaimanapun, Find N2 Flip kurang tahan lama daripada Z Flip 4. Ia tidak mempunyai penarafan IP, yang malang di sebelah penarafan IPX8 Z Flip 4. Oppo berkata telefon itu mempunyai jurang penghalau habuk 0.18mm kecil yang dibina ke dalam engsel, dan peranti itu sendiri adalah kalis percikan. Samsung telah berusaha keras untuk menjadikan telefon flip lebih tahan lama secara keseluruhan dengan bahan Aluminium Armornya. Oppo mendakwa engsel Flexion telah diuji kepada 400,000 kali ganda, jadi tidak sepatutnya ada kebimbangan mengenainya memecah seumur hidup peranti yang boleh digunakan.

Terdapat dua warna yang ada, Astral Black dan Moonlit Purple. Walaupun saya gembira melihat pilihan yang berwarna-warni, malang sekali Oppo memilih ungu, warna yang Samsung gunakan untuk mempromosikan Z Flip 4 dan lagak dipengaruhi oleh perkongsiannya dengan kumpulan K-pop BTS. Daripada semua warna yang boleh dipilih, ia mengecewakan Oppo memutuskan untuk menyalin Samsung di sini, dan bukannya cuba menonjol sendiri.

Oppo Cari skrin penutup N2 Flip

Kucing itu
Andy Boxall / Trend Digital

Ciri unik utama Find N2 Flip ialah skrin penutup besar, yang berukuran 3.26 inci. Ia jauh lebih besar daripada Galaxy Z Flip 4’s, dan janjinya adalah untuk menjadikan telefon lebih berguna apabila ia ditutup. Pada hakikatnya, ia adalah peluang yang tidak dijawab. Ia tidak seperti Cari N2 atau Galaxy Z Fold 4, di mana anda boleh menggunakan Android penuh dan mana-mana apl pada skrin luar. Sebaliknya, ia terhad kepada satu siri widget, sama seperti Z Flip 4. Ia hanya skrin yang lebih besar dan lebih mudah dilihat, tetapi apa yang boleh anda lakukan di atasnya sangat terhad.

Anda boleh membalas mesej menggunakan respons dalam tin, melihat kalendar anda, melihat cuaca dan menguruskan pemasa. Saiznya menjadikannya lebih berguna sebagai pemidang pandangan sekunder untuk kamera, tetapi ini bukan sesuatu yang akan anda gunakan sepanjang masa. Anda boleh menetapkan kertas dinding untuk menunjukkan “haiwan peliharaan interaktif,” dan sementara gambar dan animasi comel, memanggilnya interaktif adalah regangan. Anda boleh mengetuknya untuk menukar pose, tetapi itu seolah-olah mengenainya.

Anda juga boleh melaraskan beberapa Tetapan Pantas dan melihat pemberitahuan anda, tetapi tiada papan kekunci, jadi anda perlu membuka skrin untuk melakukan apa-apa selain membaca sebahagian daripada mana-mana e-mel atau mesej. Berinteraksi dengan skrin boleh berliku panjang, kerana ia perlu membuka kunci dengan cap jari atau pengecaman wajah anda terlebih dahulu, dan tidak begitu pantas. Ini disebabkan oleh skrin penutup menggunakan kamera belakang untuk ID muka, dan mereka tidak selalu menunjuk ke wajah anda, Penderia cap jari juga kecil dan agak siram ke sisi telefon, dan oleh itu sukar untuk mencari dengan cepat.

Skrin depan menunjukkan maklumat sentiasa hidup seperti ikon masa dan pemberitahuan, mempunyai kadar segar semula 60Hz, 900 nits kecerahan dan boleh menunjukkan maksimum enam baris teks dalam mesej. Ia pasti lebih baik untuk mempunyai skrin penutup yang lebih besar, tetapi tanpa meningkatkan fungsi secara dramatik, ia tidak seperti transformatif seperti yang anda harapkan.

Oppo Find N2 Kamera flip

Modul kamera Oppo Find N2 Flip.
Andy Boxall / Trend Digital

Ditala oleh Hasselblad, Find N2 Flip mempunyai kamera utama 50-megapiksel, kamera sudut lebar 8MP dan kamera swafoto 32MP di bahagian atas skrin yang dibuka. Cip pengimejan MariSilicon X Oppo menjaga fotografi, sementara penglibatan Hasselblad menumpukan pada bahagian perisian dan menghasilkan semula warna semula jadi.

Adalah lebih baik untuk mengabaikan kamera sudut lebar 8MP, kerana ia adalah tambahan berkualiti rendah yang anda tidak mahu gunakan dengan kerap. Kamera utama 50MP adalah Sony IMX890 yang juga dipasang pada OnePlus 11. Di sini, malangnya, nampaknya tidak mempunyai penstabilan imej optik (OIS). Ini akan menjadi masalah dalam beberapa situasi cahaya rendah, tetapi jangan terlalu risau, kerana kamera mengambil gambar yang baik di kebanyakan persekitaran.

Warna cerah dan tidak terlalu tepu, walaupun saya tidak akan memanggilnya semula jadi, dan saya menghargai suasana yang ditangkap oleh kamera utama. Terdapat mod zum 2x dengan konsistensi yang baik berbanding kamera utama. Pengecaman tepi mod potret adalah berkesan, dan anda boleh mendekati subjek tanpa kehilangan fokus sepenuhnya. Kamera sudut lebar yang lemah adalah kekecewaan, ditambah dalam beberapa gambar kamera utama, terdapat bukti peningkatan tepi, menunjukkan perisian bekerja keras di belakang tabir.

Mod pemidang paparan skrin pisah pada Oppo Find N2 Flip.
Kawalan kamera pada separuh bawah skrin Andy Boxall / Trend Digital

Skrin penutup besar datang sendiri apabila anda ingin mengambil swafoto. Ia memudahkan untuk menggunakan kamera utama 50MP, di mana anda mendapat warna yang lebih bersemangat dan perincian yang lebih besar daripada apabila anda menggunakan kamera swafoto 32MP, tetapi memalukan semua kawalan kekal pada skrin pemidang paparan utama dan bukannya juga muncul pada skrin penutup.

Jika anda ingin mengambil gambar pengembaraan dan rakan-rakan anda, maka kadang-kadang berkongsi imej di media sosial, kamera utama Find N2 Flip akan melayani anda dengan baik. Walau bagaimanapun, tidak banyak fleksibiliti, dengan zum 2x agak terhad berbanding telefon seperti iPhone 14 Pro, dan kamera sudut lebar jauh lebih buruk daripada OnePlus 11. Jika anda mengambil banyak swafoto, Find N2 Flip adalah pemenang terima kasih kepada gabungan kamera utama dan skrin penutup besar, dan anda tidak akan kecewa.

Oppo Find N2 Flip prestasi dan perisian

Oppo Find N2 Flip skrin terbuka.
Andy Boxall / Trend Digital

Oppo Find N2 Flip dikuasakan oleh pemproses MediaTek Dimensity 9000+ dan dilengkapi dengan 8GB RAM dan 256GB ruang storan dalaman. Ia menyokong 5G dan menerima dua kad SIM, serta terdapat NFC untuk pembayaran mudah alih. Dimensity 9000+ telah diumumkan pada bulan Jun 2022, dan Find N2 Flip memberikan cip keluaran berprofil tertinggi lagi. Ia menjalankan Android 13 dengan perisian ColorOS 13, yang dilihat pada skrin utama 6.8 inci, 120Hz yang dibuka.

Oppo telah bekerja keras untuk meminimumkan lipatan skrin yang dibentangkan. Ia hampir tidak ketara melalui sentuhan, dan praktikalnya tidak dapat dilihat oleh mata dalam kebanyakan lampu. Nisbah aspek 21:9 menjadikan telefon berasa “normal” apabila dibuka dan pastinya menjadikan Z Flip 4 kelihatan agak mencubit dan kecil di sebelahnya. Ia cukup terang untuk dilihat di luar di bawah cahaya matahari, dan walaupun bezel plastik di sekelilingnya kelihatan, anda sudah terbiasa dengannya.

ColorOS 13 kurang agresif dalam pengurusan kuasanya daripada sebelumnya (sehingga ia mendapat baki bateri sekitar 20%, sekurang-kurangnya) dan juga menghantar lebih sedikit gesaan mengenai ciri yang belum anda gunakan atau perkara yang difikirkan perlu anda lakukan. Ia sangat disesuaikan, tidak selalu dibentangkan secara logik, tetapi boleh dipercayai dan agak menarik. Saya telah menggunakan ciri multitasking skrin berpecah beberapa kali, dan mudah diaktifkan.

Masih terdapat beberapa kerengsaan yang dibawa dari versi ColorOS sebelumnya. Sebagai contoh, saya tidak suka cara ia membuang semua apl anda pada berbilang skrin utama untuk anda membersihkan, ia berulang kali menggesa anda untuk menggunakan sistem kertas dinding “majalah”, dan setiap apl sistem yang telah dipasang nampaknya memerlukan perjanjian untuk disahkan sebelum ia berfungsi. Tkegusaran hese tidak benar-benar hadir dalam perisian One UI Samsung.

Prestasi bukan isu untuk penggunaan apl biasa, seperti pemesejan, media sosial dan GPS. Walau bagaimanapun, saya perhatikan beberapa masalah kadar bingkai bermain permainan. Asfalt 9: Lagenda ketara gelisah apabila skrin sangat sibuk, walaupun dengan mod Pro aktif dalam mod permainan ColorOS. Ia tidak menghalang permainan daripada menyeronokkan, tetapi ia akan mengecewakan orang yang benar-benar serius tentang permainan.

Oppo Cari bateri N2 Flip

Bahagian Oppo Find N2 Flip yang sebahagiannya terbuka.
Andy Boxall / Trend Digital

Di dalam Find N2 Flip adalah bateri dwi-sel dengan kapasiti 4,300mAh. Hayat bateri adalah pepejal, tetapi tidak tertunggak. Dalam ujian kami setakat ini, bateri akan bertahan kira-kira satu setengah hari sebelum ia memerlukan cas semula. Itu dengan penggunaan sederhana, atau sekitar empat hingga lima jam masa skrin, tanpa bermain permainan.

Walaupun hayat bateri yang tidak luar biasa untuk telefon tidak dilipat, bateri Find N2 Flip mengalahkan pengalaman kami dengan Galaxy Z Flip 4, yang mempunyai bateri kapasiti yang lebih kecil dan jarang menjadikannya melepasi hari penuh penggunaan. Oppo mempunyai cabaran kejuruteraan di tangannya untuk mendapatkan bateri yang lebih besar di dalam telefon langsing dan ringan dan menggunakan reka bentuk dwi-sel berpecah yang bijak, bersama-sama dengan perubahan pada penempatan dulang SIM dan sambungan untuk soket kuasa.

Bateri Find N2 Flip mengalahkan pengalaman kami dengan Galaxy Z Flip 4.

Ia dicas semula menggunakan pengecas berwayar SuperVOOC 44W Oppo yang disertakan. Jangkakan ia akan pergi dari hampir rata hingga 100% dalam masa 60 minit. Ini pantas berbanding Galaxy Z Flip 4, yang berkaitan dengan pengecasan berwayar 25W Samsung yang agak perlahan, tetapi ia tidak sepantas versi SuperVOOC lain yang terdapat pada telefon seperti OnePlus 11. Telefon ini tidak mempunyai pengecasan wayarles, ciri yang standard pada telefon Samsung flip.

Harga dan ketersediaan Oppo Find N2 Flip

Oppo Find N2 Flip mendapat pelancaran global tetapi tidak mungkin termasuk Amerika Utara. Telefon ini akan dijual di UK, di mana ia akan berharga 849 paun British, yang menukar kepada sekitar $ 1,027. Ini adalah harga yang sangat kuat, kerana Samsung Galaxy Z Flip 4 berharga 1,000 paun di UK. Ini bermakna ia juga mengurangkan iPhone 14 Pro dan Galaxy S23 Plus dengan ketara, yang merupakan alternatif yang baik untuk Find N2 Flip, dan hampir sepadan dengan OnePlus 11 dan Google Pixel 7 Pro.

Semua telefon ini mempunyai kamera yang unggul, reka bentuk yang hebat, dan terutamanya telefon iPhone dan Pixel, perisian yang jauh lebih baik juga, tetapi ia juga tidak dilipat. Ini adalah senjata bukan rahsia Find N2 Flip, dan menjadikan pencabar utamanya Galaxy Z Flip 4. Motorola baru-baru ini mengeluarkan Razr (2022), walaupun, yang mempunyai skrin penutup 2.7 inci dan pemproses Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, dan harganya 950 paun. Walau bagaimanapun, bateri mempunyai kapasiti kecil 3,500mAh, dan hanya Android 12 dipasang.

Oppo mencari jalan untuk mengurangkan harga Galaxy Z Flip 4 ini menjadikannya sangat menarik, dan ia patut mendapat perhatian anda. Oppo juga telah mencapai beberapa perkongsian penting di UK, kerana telefon boleh didapati dengan rangkaian EE dan o2, ditambah melalui peruncit termasuk Gudang Carphone, Argos, Curry, dan Amazon. Ia akan dikeluarkan pada 2 Mac.

Oppo Find N2 Flip ialah pesaing tulen

Oppo Find N2 Flip tidak sempurna, tetapi ia adalah alternatif tulen kepada Galaxy Z Flip 4, dan itu menjadikannya peranti yang sangat dialu-alukan, dan sangat penting. Samsung Keperluan persaingan, dan kami Perlu Peranti ini layak, kerana ia menggalakkan pembangunan dan membantu menurunkan harga. Find N2 Flip mempunyai segala-galanya untuk melakukannya.

Telefon lipat padat kebanyakannya mengenai kemudahan, jadi dimensi kecil mereka, berat rendah, dan skrin penutup besar berfungsi dengan baik. Kameranya bagus, dengan syarat anda tidak menjangkakan tahap keupayaan Galaxy S23 Ultra, dan prestasinya bagus untuk kegunaan harian. Ini bukan kuasa besar, tetapi sesiapa yang mahukan telefon seperti itu harus melihat Galaxy Z Fold 4 sebaliknya. Saya ingin skrin penutup benar-benar berguna, tetapi saya faham bukan telefon pintar lipat seperti ini.

Jika anda boleh membeli Oppo Find N2 Flip, maka ia adalah mencuri pada harga, dan benar-benar berbaloi untuk melihatnya dengan baik bersama Galaxy Z Flip 4.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_imgspot_imgspot_img