Ulasan OnePlus 11R: telefon nilai yang anda tunggu

GOLD: US Dollar Hits Supply Zone, What Next?

Here's the latest news from Federal Reserve Chair Jerome Powell. While speaking at a conference in Portugal, Powell expressed optimism about the US economy and decreased the possibility of a recession, stating that the economy has shown resilience and is still growing, albeit at a modest pace. He acknowledged the possibility of a recession but

Gold Price Forecast: XAU/USD resilient despite Fed’s rate hike speculations on solid US data

Gold price regains momentum above $1900 despite increased odds of Fed rate hikes. US economic data underscores robust growth, pushing XAU/USD to test 200-day EMA. Treasury bond yields soar, underpinning projections of higher rates and potential headwinds for Gold demand. Gold price recovers some ground after sliding below the $1900 figure for the first time

Gold Price Forecast: XAU/USD to find a major floor at the 200-DMA of $1,856 – Credit Suisse

The decline in Gold is now on the cusp of Credit Suisse’s target of price and retracement support at $1,900/1,890. The bank analyzes XAU/USD technical outlook. Weekly close below $1,856 to reinforce the longer-term sideways range Gold has declined to our core target of $1,900/1,890 and with the rising 200-DMA seen not far below at

Breaking: ​​​​​​​Gold drops below $1,900 for the first time since mid-March

Stronger-than-expected US economic data boosts the US Dollar across the board. US Treasury yields spike higher, putting pressure on Gold. XAU/USD fell below $1,900/oz, reaching its lowest level in three months. Gold prices tumbled following the release of US economic data. XAU/USD broke below $1,900 for the first time since mid-March and fell to $1,894.

Gold Price Forecast: XAU/USD bears keep control, focus on $1,885 and Fed inflation gauge

Gold Price stays bearish near the lowest levels since March, braces for the second consecutive weekly loss. Hawkish Federal Reserve talks, upbeat United States data underpin US Dollar strength and weigh on XAU/USD. US-China jitters, Germany’s recession fears and fewer accolades for European Central Bank hawks also favor Gold sellers. China’s official PMIs, US PCE

Exciting Gold Price Forecast: XAU/USD stands firm above the $1,900 mark, while all eyes eagerly await the US PCE Price Index for a burst...

Gold price fails to attract any buyers or build on the overnight bounce from a multi-month low. Hawkish major central banks continue to act as a headwind for the non-yielding commodity. The US Dollar stands tall near a two-week high and also contributes to capping the XAU/USD. Investors keenly await the release of the US

OnePlus 11R
MSRP $485.00

Butiran Skor

“Dengan paparan cantik, prestasi hebat, kamera utama yang baik, dan hayat bateri yang sangat baik, OnePlus telah memotong sudut kanan untuk menjadikan 11R telefon OnePlus bernilai terbaik selama bertahun-tahun.”

Pro
  • Rasa selesa di tangan
  • Paparan yang sangat baik
  • Prestasi hebat
  • Hayat bateri sepanjang hari
  • Kamera utama yang baik
Kontra
  • Kamera ultrawide purata
  • Kamera makro yang buruk
  • Hanya tersedia di India

OnePlus 11R bukan sahaja kelihatan serupa dengan OnePlus 11. Ia juga menawarkan beberapa ciri yang akan anda dapati di telefon perdana yang lebih mahal, tetapi dengan wang yang lebih murah.

Paparan 120Hz AMOLED, pengecasan pantas 100 watt dan bateri 5,000mAh semuanya boleh didapati di sini. OnePlus 11R adalah OnePlus 11 yang lebih murah yang bersinar di mana ia penting. Terdapat beberapa pemotongan kos yang dilakukan untuk mencapai harga yang lebih rendah, tetapi jika anda tidak keberatan apa yang OnePlus telah skala kembali, OnePlus 11R boleh menjadi telefon bajet yang anda cari.

OnePlus 11R: reka bentuk

OnePlus 11R di tangan.
Prakhar Khanna / Trend Digital

OnePlus 11R menawarkan bahasa reka bentuk yang sama seperti OnePlus 11 yang lebih mahal. Ini bermakna anda mendapat rasa yang sama dan selesa di tangan. Malah, ia kelihatan hampir sama dengan 11 jika anda melihat telefon. Perbezaannya adalah dalam bentuk penembak swafoto yang diletakkan di tengah-tengah dan bukannya berada di sudut kiri atas, ketiadaan logo Hasselblad pada modul kamera, dan jalur antena pada bingkai.

Dalam pengalaman saya, OnePlus 11R adalah salah satu telefon pintar yang paling direka dengan baik dalam segmen harganya, bersama Vivo V27 Pro. Jika dibandingkan dengan pendahulunya, saya suka tepi melengkung 11R berbanding dengan yang rata yang terdapat pada OnePlus 10R.

Penggelongsor isyarat OnePlus 11R.
Prakhar Khanna / Trend Digital

OnePlus meninggalkan gelangsar amaran kegemaran saya pada 10R, tetapi ia kembali di tepi kanan OnePlus 11R. Saya suka mempunyai gelangsar kerana ia membolehkan saya menukar profil kelantangan semasa mesyuarat tanpa bermain-main dengan paparan. Ia adalah salah satu bahagian terbaik menggunakan telefon OnePlus.

OnePlus juga telah menambah penderia inframerah di bahagian atas yang membolehkan anda mengawal peralatan di rumah anda dengan telefon anda. Saya kebanyakannya menggunakannya untuk nada muzik yang kuat di kafe atau goof sekitar dengan projektor semasa taklimat akhbar (ia menyeronokkan).

Paparan sentiasa hidup OnePlus 11R.
Prakhar Khanna / Trend Digital

Bahagian belakang OnePlus 11R dilindungi oleh Gorilla Glass 5, ia menawarkan kemasan matte, jadi ia tidak terdedah kepada kotoran, dan anda boleh menggunakannya dengan yakin tanpa kes. Tetapi jika anda memerlukan kes, anda tidak perlu membelinya kerana anda mendapat kes perlindungan di dalam kotak. Telefon ini juga dilengkapi dengan pelindung skrin yang telah digunakan di luar kotak. Ini adalah beberapa perkara kecil yang menambah peranti berharga kurang daripada 40,000 Rupees India (bersamaan sekitar $ 485 di AS).

Satu-satunya isu yang saya ada dengan reka bentuk ialah penempatan sensor cap jari dalam paparan. Walaupun ia berfungsi 10 daripada 10 kali, ia diletakkan terlalu rendah. Saya lebih suka penempatannya pada OnePlus 11, tetapi anda membiasakannya, dan ia bukan pemecah perjanjian.

OnePlus 11R: paparan dan audio

Paparan OnePlus 11R.
Prakhar Khanna / Trend Digital

OnePlus 11R menampilkan paparan AMOLED 6.74 inci dengan kadar  segar semula adaptif 120Hz dan lengkung halus di sekeliling tepi. Tetapi ia bukan panel LTPO, yang bermaksud bahawa kadar segar semula tidak dinamik. Teknologi ADFR 2.0 membolehkan panel menawarkan kandungan dalam 40Hz, 45Hz, 60Hz dan 90Hz berdasarkan aplikasi yang anda gunakan. Kecerahan skrin boleh meningkat sehingga 1,450 nits, membolehkan anda melihat semuanya dengan mudah di siang hari.

OnePlus 11R memberikan pengalaman yang mendalam.

UI berjalan pada 120Hz, yang menjadikannya lancar dan pengalamannya serupa dengan OnePlus 11 dalam penggunaan sehari-hari. Anda mendapat resolusi 2772 x 1240, yang cukup baik untuk titik harga. Paparan itu sendiri bagus untuk menggunakan kandungan. Saya tiada masalah menonton filems di Netflix atau Amazon Prime, dan warnanya tajam dan bersemangat.

Gabungkan dengan kehadiran pembesar suara stereo, dan anda berada untuk pengalaman yang mendalam. Mereka bukan yang paling kuat, tetapi cukup baik untuk mendengar muzik semasa mandi.

OnePlus 11R: prestasi dan bateri

OnePlus 11R di atas OnePlus 11 dan OnePlus 10R.
Prakhar Khanna / Trend Digital

OnePlus 11R dikuasakan oleh cip Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, dipasangkan dengan 8GB/16GB LPDDR5X RAM dan storan dwi saluran UFS 3.1 128GB/256GB. Anda juga mendapat penyelesaian penyejukan grafit standard di samping ruang wap yang besar untuk pengalaman permainan yang lebih baik. Seperti OnePlus 11, syarikat itu menjanjikan bahawa 11R boleh mengendalikan sehingga 44 aplikasi yang berjalan di latar belakang.

Dari segi pengalaman dunia nyata, spesifikasi ini diterjemahkan kepada pengalaman yang cepat dan bebas lag. Saya tidak menemui sebarang gagap dalam UI. Kelajuan pelancaran aplikasi dan multitasking adalah cepat. Ia boleh menjalankan apa sahaja yang anda buang, tetapi jika anda bermain selama lebih dari 20 minit pada satu masa, peranti menjadi hangat apabila disentuh – tidak cukup untuk membuatnya tidak selesa untuk dipegang, tetapi ke tahap di mana anda melihatnya.

Kualiti panggilan adalah jelas, dan begitu juga penerimaan isyarat. Saya juga tidak mempunyai sebarang masalah dengan GPS. Snapdragon 8+ Gen 1 juga merupakan pemproses yang cekap. Saya dapat menghidupkan bateri sehari dengan satu cas dengan mudah. Sepanjang penggunaan, saya hanya perlu mengecasnya pada waktu petang sekali, dan ketika itulah saya mengklik beratus-ratus foto untuk menguji kamera.

OnePlus 11R dan OnePlus 11.
OnePlus 11R (kiri) dan OnePlus 11 Prakhar Khanna / Trend Digital

OnePlus 11R mempunyai bateri 5,000mAh yang menyokong pengecasan pantas 100W – sama seperti OnePlus 11 dan 500mAh yang lebih besar daripada bateri 4,500mAh yang terdapat pada OnePlus 10R. Anda boleh palamkan peranti selama 10 minit, dan ia naik sehingga 50%. Dan anda tidak perlu mencari pengecas yang serasi kerana anda mendapat satu bundle di dalam kotak. Terutama, tiada sokongan pengecasan tanpa wayar.

Syarikat itu mengatakan bahawa OnePlus 11R membungkus “sejumlah 13 sensor suhu untuk memantau suhu pengecasan pada setiap masa.” Saya tidak mendapati ia menjadi panas yang tidak selesa semasa mengecas. Teknologi Enjin Kesihatan Bateri juga menggunakan cip tersuai untuk mengelakkan sel daripada merosot berbanding kitaran cas berulang.  Semua ini bermakna bahawa peranti harus bertahan lama walaupun pengecasan watt tinggi.

OnePlus 11R: kamera

OnePlus 11R di tangan OnePlus 11 dan OnePlus 10R di latar belakang.
Prakhar Khanna / Trend Digital

OnePlus 11R sukan persediaan kamera belakang tiga kali ganda yang diketuai oleh sensor Sony IMX890 50MP dengan penstabilan imej optik (OIS). Ia disertai oleh penembak sudut ultra lebar 8MP dengan bidang pandangan 120 darjah. Kamera ketiga ialah sensor makro 2MP. Seperti yang anda mungkin sudah tahu, hanya satu daripada ini yang baik.

Aplikasi kamera adalah serupa dengan yang anda dapat pada OnePlus 11 sans tambahan Hasselblad. Tidak seperti 11, OnePlus 11R tidak menawarkan Hasselblad Color Science (HCS) atau ciri-ciri seperti XPan dan mod Hasselblad Pro.

Kamera utama merakam imej terperinci dengan warna yang baik. Jika dibandingkan dengan OnePlus 11, imej yang dirakam di tanah 11R di bahagian yang lebih sejuk. Ini adalah masalah keutamaan peribadi tentang mana yang anda lebih suka. Kamera cepat fokus, dan saya tidak mengalami ketinggalan pengatup antara tembakan cepat.

Tembakan potret cukup baik, tetapi bukan yang terbaik, kerana sistem gagal mengaburkan latar belakang pada beberapa titik. Seperti yang anda lihat dalam imej di atas, ia gagal mengaburkan latar belakang berhampiran leher saya. Ia adalah keadaan yang sukar dengan begitu banyak buku di latar belakang, though. Jika tidak, dalam keadaan luar, potret keluar dengan baik, seperti yang anda lihat dengan bunga.

Saya juga berpuas hati dengan persembahan cahaya dalaman. Kamera utama menawarkan tembakan terperinci dengan bunyi yang minimum. Ia boleh pergi sehingga zum digital 10x, tetapi saya tidak akan mengesyorkan pergi lebih dari 2x. Secara keseluruhan, kamera utama adalah salah satu yang lebih baik dalam segmen ini.

Prakhar Khanna ditembak pada ultrawide OnePlus 11R.
Prakhar Khanna / Trend Digital

Kamera ultralebar 8MP menjatuhkan kualiti imej dengan lebih banyak bunyi dan butiran yang lebih rendah. Ia juga lebih sejuk daripada nada kamera utama. Dan kamera makro 2MP tidak berguna; Saya lebih suka tidak memilikinya. Kedua-dua sensor ini menurunkan prestasi kamera, tetapi sensor 50MP berjaya menangkap gambar yang baik dengan cukup baik untuk saya mengesyorkannya.

Di bahagian hadapan terletak penembak swafoto RMK16. Ia menawarkan gambar yang baik dengan nada kulit OK. Ia juga tidak memproses imej secara berlebihan.

Bagi video pula, OnePlus 11R boleh merakam sehingga 4K pada 60 bingkai sesaat (fps) dengan hanya kamera utama. Ultrawide hanya boleh naik sehingga 1080p. Kualiti video boleh digunakan – tiada apa-apa di bahagian atas, hanya purata.

OnePlus 11R: perisian

Seting OnePlus 11R.
Prakhar Khanna / Trend Digital

OnePlus 11R menjalankan Android 13 berdasarkan OnePlus’ OxygenOS 13. Ia adalah sama seperti OnePlus 11. Ini bermakna saya suka pek ikon lalai, elemen UI dan menu pemberitahuan.

Walau bagaimanapun, saya lebih suka menyingkirkan pemberitahuan dengan meleretkannya dari mana-mana arah, kanan atau kiri. Tetapi perisian hanya membenarkan saya menolak pemberitahuan jika saya meleretnya ke kanan. Jika saya meleretnya ke kiri, ia memberi saya dua pilihan – padam atau pergi ke tetapan untuk pemberitahuan apl. Ini mungkin dihargai oleh sesetengah pihak, tetapi saya lebih cenderung untuk mempunyai hasil yang sama untuk kedua-dua tindakan sapu.

Menu tetapan menawarkan susun atur yang biasa. Terdapat berbilang pilihan yang boleh disesuaikan untuk menjadikan telefon anda lebih menarik dengan memperibadikannya. Keseluruhan interaksi dengan perisian terasa (kebanyakannya) tanpa geseran. Ada kalanya sistem menghantar pemberitahuan untuk mengoptimumkan bateri untuk apl tertentu yang anda tidak gunakan. Pada pendapat saya, ia harus berlaku secara lalai dengan mempelajari corak penggunaan saya.

Saya suka bagaimana OS bertanya sama ada anda mahu naungan atau rak pemberitahuan apabila anda meleret ke bawah pada skrin utama. Saya telah menyediakannya kepada bekas, tetapi Shelf boleh berguna untuk pandangan pantas pada skor pasukan kegemaran anda atau cuaca. OnePlus mengatakan bahawa 11R akan layak untuk tiga tahun kemas kini Android dan kemas kini keselamatan selama empat tahun, iaitu satu tahun kurang daripada OnePlus 11, tetapi cukup untuk peranti dalam kurungan harga ini.

OnePlus 11R: harga dan ketersediaan

OnePllus 11R penembak swafoto tebuk lubang.
Prakhar Khanna / Trend Digital

OnePlus 11R berharga 39,999 rupee India ($ 485) untuk pilihan asas 8GB RAM dan storan 128GB, dan 44,999 rupee India ($ 545) untuk 16GB RAM dan model storan 256GB. Ia boleh didapati di OnePlus.in, Aplikasi Stor OnePlus, Kedai Pengalaman, Amazon.in dan kedai rakan kongsi luar talian syarikat di India.

Pada masa penerbitan, OnePlus 11R hanya tersedia di India, tanpa rancangan untuk melancarkannya di A.S., UK, atau di mana-mana sahaja di dunia.

OnePlus 11R: keputusan

OnePlus 11R dan OnePlus 7T.
Prakhar Khanna / Trend Digital

OnePlus 11R menawarkan paparan yang sangat baik, prestasi hebat, kamera utama yang baik, dan hayat bateri sepanjang hari dengan sekali cas. Semua ini ditawarkan untuk di bawah 40,000 Rupees India, yang memudahkan saya mengesyorkan peranti ini – walaupun kamera ultrawide purata dan sensor makro yang buruk.

OnePlus 11R mengingatkan saya tentang OnePlus 7T dari segi nilai untuk wang tersebut. 7T menawarkan nisbah harga kepada prestasi yang cemerlang, dan OnePlus 11R sepadan dengannya.

11R ialah telefon OnePlus bernilai untuk wang terbaik dalam beberapa tahun.

Dari segi persaingan, Vivo V27 Pro menawarkan reka bentuk yang lebih langsing dan lebih selesa untuk dipegang pada kurang 2,000 rupee. Galaxy S21 FE adalah satu lagi pilihan baik yang menawarkan penarafan IP68 dan pengecasan tanpa wayar. Tetapi tiada telefon ini menawarkan prestasi terbaik dan pengalaman lengkap keseluruhan seperti OnePlus 11R. Jika anda sedang mencari telefon midtier yang berkebolehan, jangan abaikan OnePlus 11R. Letakkannya dalam senarai pendek anda dan pertimbangkan untuk membelinya. Saya tidak fikir anda akan menyesal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_imgspot_imgspot_img