Ulasan Moto G 5G (2023): terlalu sedikit untuk terlalu banyak

GOLD: US Dollar Hits Supply Zone, What Next?

Here's the latest news from Federal Reserve Chair Jerome Powell. While speaking at a conference in Portugal, Powell expressed optimism about the US economy and decreased the possibility of a recession, stating that the economy has shown resilience and is still growing, albeit at a modest pace. He acknowledged the possibility of a recession but

Gold Price Forecast: XAU/USD resilient despite Fed’s rate hike speculations on solid US data

Gold price regains momentum above $1900 despite increased odds of Fed rate hikes. US economic data underscores robust growth, pushing XAU/USD to test 200-day EMA. Treasury bond yields soar, underpinning projections of higher rates and potential headwinds for Gold demand. Gold price recovers some ground after sliding below the $1900 figure for the first time

Gold Price Forecast: XAU/USD to find a major floor at the 200-DMA of $1,856 – Credit Suisse

The decline in Gold is now on the cusp of Credit Suisse’s target of price and retracement support at $1,900/1,890. The bank analyzes XAU/USD technical outlook. Weekly close below $1,856 to reinforce the longer-term sideways range Gold has declined to our core target of $1,900/1,890 and with the rising 200-DMA seen not far below at

Breaking: ​​​​​​​Gold drops below $1,900 for the first time since mid-March

Stronger-than-expected US economic data boosts the US Dollar across the board. US Treasury yields spike higher, putting pressure on Gold. XAU/USD fell below $1,900/oz, reaching its lowest level in three months. Gold prices tumbled following the release of US economic data. XAU/USD broke below $1,900 for the first time since mid-March and fell to $1,894.

Gold Price Forecast: XAU/USD bears keep control, focus on $1,885 and Fed inflation gauge

Gold Price stays bearish near the lowest levels since March, braces for the second consecutive weekly loss. Hawkish Federal Reserve talks, upbeat United States data underpin US Dollar strength and weigh on XAU/USD. US-China jitters, Germany’s recession fears and fewer accolades for European Central Bank hawks also favor Gold sellers. China’s official PMIs, US PCE

Exciting Gold Price Forecast: XAU/USD stands firm above the $1,900 mark, while all eyes eagerly await the US PCE Price Index for a burst...

Gold price fails to attract any buyers or build on the overnight bounce from a multi-month low. Hawkish major central banks continue to act as a headwind for the non-yielding commodity. The US Dollar stands tall near a two-week high and also contributes to capping the XAU/USD. Investors keenly await the release of the US

Moto G 5G (2023)
MSRP $ 249.99

Butiran Skor

“Walaupun dengan harga yang rendah iaitu $250, Moto G 5G (2023) bukanlah telefon yang boleh kami cadangkan. Ia lambat, tidak boleh dipercayai, dan ketinggalan oleh persaingan.

Pro
  • Reka bentuk yang bagus
  • Hayat bateri yang baik
Kontra
  • Kualiti kamera yang lemah
  • Isu sambungan Bluetooth
  • Pengalaman pengguna yang kikuk
  • Skrin LCD tidak mempunyai ketajaman
  • Penderia cap jari yang mengecewakan
  • Hanya satu naik taraf OS

Apabila bercakap tentang telefon pintar murah, selalu penting untuk diingat bahawa mereka tidak akan dilengkapi dengan perkakasan yang paling canggih atau berjalan seperti rakan sejawat utama mereka. Walau bagaimanapun, walaupun dengan semua perkara itu dalam fikiran, Moto G 5G (2023) masih mengecewakan. Walaupun banyak kekurangannya dapat dijelaskan dengan peringatan mudah bahawa ia hanya berharga $ 250, ia kurang dalam banyak bidang yang menggunakannya terasa seperti tugas.

Tanda harga $ 250 itu mungkin cukup untuk menjamin pembelian untuk sesetengah orang, tetapi berdasarkan pengalaman saya dengan telefon, anda mungkin akan dapat jauh lebih baik daripada apa yang ditawarkan oleh Moto G 5G. Itu bukan untuk mengatakan bahawa ada Apa nilai di sini, tetapi sebaliknya bahagian-bahagian telefon pintar yang direka dengan baik sangat banyak awan oleh banyak bahagian yang mengecewakan yang menjadikannya sukar dilihat sama sekali.

Moto G 5G (2023): reka bentuk

Moto G 5G diadakan untuk mempamerkan port pengecasan USB-C, pembesar suara dan bicu fon kepala USB-C.
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Reka bentuk Moto G 5G (2023) sebenarnya adalah satu tempat di mana saya fikir ia bersinar paling terang. Telefon ini anggun dan mengingatkan iPhone terkini dengan tepi yang lebih tajam dan sudut bulat. Paparan 6.5 inci adalah banyak besar, walaupun dengan bezel tebal yang muncul ke bahagian bawah skrin, yang tidak mengurangkan terlalu banyak dari paparan yang lain. Semua butangnya diturunkan ke sebelah kanannya, serupa dengan banyak peranti Android lain, dengan butang kunci diskret dan butang tunggal dua tan untuk kawalan kelantangan.

Bahagian kanan telefon dikhaskan secara eksklusif untuk slot kad SIM dan microSDnya, dan tepi bawah mengehoskan port pengecasan USB-C, pembesar suara dan bicu fon kepala. Walaupun saya tidak menggunakan bicu fon kepala secara peribadi, ia sentiasa menjadi ciri yang bagus untuk dilihat, kerana ia memberikan pilihan mendengar audio yang fleksibel untuk pengguna.

Bahagian belakang Moto G 5G menunjukkan kameranya.
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Di bahagian belakang peranti adalah pulau kamera yang dinaikkan, yang menempatkan lampu suluh Moto G 5G, serta dua lensa kameranya: kamera utama 48MP dan lensa makro 2MP. Seperti kebanyakan telefon pintar Motorola yang lain, bahagian belakang Moto G 5G (2023) menampilkan logo Motorola yang terukir dalam warna perak. Moto G 5G boleh didapati dalam dua warna: Harbor Gray dan Ink Blue. Kedua-duanya adalah pilihan warna pepejal yang memberikan telefon penampilan profesional bagi mereka yang mencari pilihan warna yang lebih halus dan lebih gelap, serta mereka yang lebih suka gaya yang lebih cerah dan lebih ketara.

Pada hanya 6.67 auns, telefon selesa dipegang, terutamanya untuk panggilan yang lebih lama dan pertukaran teks, berkat betapa ringan dan seberapa baik saiznya. Atas sebab yang sama, mudah untuk tergelincir ke dalam poket depan dan belakang dan boleh dimuatkan dengan mudah ke dalam beg tangan dari semua saiz, terutamanya yang lebih kecil.

Moto G 5G 2023, berwarna perak, berbaring di atas meja.
Joe Maring / Trend Digital

Walaupun kebanyakan reka bentuk Moto G 5G adalah batu pepejal, satu tempat yang saya hadapi adalah dengan butang kuncinya dan bagaimana ia berinteraksi dengan pengalaman pengguna. Butang ini berfungsi sebagai sensor cap jarinya, yang sentiasa menjadi masalah bagi saya. Kerana telefon secara automatik membuka kunci apabila jari saya menyentuh butang, sukar untuk benar-benar mengunci telefon kerana menguncinya memerlukan anda menekan butang. Begitu juga, mengambil telefon untuk melihat masa atau pemberitahuan sering menyebabkan membuka kunci sepenuhnya kerana jari anda secara semula jadi akhirnya berehat dekat dengan butang.

Telefon ini anggun dan mengingatkan iPhone terkini dengan tepi dan bulatnya yang lebih tajamd sudut.

Detik-detik seperti ini berlaku agak kerap, mengakibatkan pertukaran beberapa saat di mana semua yang saya mahu lakukan adalah melihat pada masa itu, tetapi mendapati diri saya dalam perlawanan gusti dengan telefon kerana ia terus mengunci dan membuka kunci dirinya. Penderia cap jari boleh dimatikan dan anda boleh menggunakan Face Unlock di tempatnya, tetapi ia jauh kurang selamat dan hanya bagus untuk memintas skrin kunci.

Isu pengimbas skrin kunci / cap jari telah menjadi masalah yang saya hadapi dengan telefon Motorola yang lain, jadi jika itu bukan sesuatu yang mengganggu anda, maka jangan terlalu memikirkannya. Walau bagaimanapun, saya mendapati diri saya sentiasa terganggu oleh telefon kerana berapa lama masa yang diperlukan untuk mengambil dan meletakkan ketika ingin melakukan aktiviti skrin kunci yang mudah.

Moto G 5G (2023): skrin

Seseorang yang memegang Moto G 5G (2023) dengan paparan dihidupkan.
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Moto G 5G (2023) mempunyai paparan LCD 6.5 inci dengan resolusi 1600 x 720 dan 269 piksel per inci (ppi). Walaupun ia mempunyai kadar segar semula 120Hz — ciri yang mengagumkan untuk telefon pada harga ini — skrin digambarkan sebagai boleh digunakan. Skrin menyelesaikan tugas, tetapi tidak menawarkan banyak dari segi kejelasan jika dibandingkan dengan peranti serupa yang telah beralih ke skrin OLED atau skrin LCD dengan resolusi yang lebih tinggi. Jelas sekali, peningkatan perkakasan seperti itu boleh mendorong harga naik, jadi dapat difahami bahawa Moto G 5G mungkin menderita di sini kerana harga belanjawannya.

Skrin LCD Moto G 5G adalah baik, tetapi jatuh ke dalam beberapa perangkap. Imej selalunya kelihatan sedikit dibasuh, dengan orang kulit hitam sering mengubah sudut menjadi wilayah kelabu. Kejelasan dan warna boleh melanda apabila tidak melihat skrin secara langsung, dan tema gelap terlalu terang apabila dilihat dalam persekitaran cahaya rendah. Ini semua adalah isu yang tidak eksklusif untuk Moto G 5G (2023), tetapi biasa di kalangan peranti dengan skrin LCD yang lebih murah. Walaupun ia boleh menjadi sedikit terlalu terang pada waktu malam, pameran Moto G 5G cukup baik di bawah cahaya matahari langsung, yang menjadikannya di luar mudah dan mudah.

Seperti yang dinyatakan di atas, kadar segar semula 120Hz pastinya mengagumkan, terutamanya melihat bagaimana beberapa perdana utama dari pengeluar telefon pintar lain masih dilancarkan tanpa mencapai penanda aras itu. Malangnya, pengalaman menggunakan Moto G 5G (2023) adalah kikuk dan perlahan, jadi kadar segar semula tidak banyak digunakan. Ini adalah ciri yang bagus untuk dimiliki, tetapi tidak digunakan sepenuhnya kerana perkakasan yang ditempatkan di belakang skrin, yang memalukan.

Moto G 5G (2023): perisian dan prestasi

Moto G 5G memegang tangan dengan skrinnya diterangi sebagai seseorang skrol.
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Apabila bercakap tentang perisian dan prestasi, Moto G 5G (2023) bergelut. Telefon pintar ini berjalan pada Android 13, bagaimanapun, menggunakannya secara amnya terasa lembap dan tidak bertindak balas kerana pemproses Snapdragon 480+ telefon dan 4GB RAM. Walaupun kadar segar semula yang tinggi yang ditawarkan oleh skrin, menggunakan telefon terasa agak perlahan akibatnya.

Terdapat segelintir aplikasi yang merosakkan saya ketika cuba memproses terlalu banyak input sekaligus, yang diharapkan berdasarkan spesifikasi telefon, tetapi masih mengecewakan setiap kali ia berlaku. Telefon ini dapat menjalankan semua yang saya buka, walaupun prestasi dengan setiap aplikasi bercampur-campur.

Banyak apl menyebabkan telefon perlahan berhenti selama beberapa saat apabila anda memilihnya kerana Moto G 5G mendapat galasnya. Ia tidak berlaku dengan semua apl; Walau bagaimanapun, beberapa yang paling penting cenderung lambat dibuka, yang menjengkelkan. Perkara asas seperti kamera dengan janggal menyebabkan prestasi terpikat apabila dibuka, yang bukan apa yang anda mahukan, terutamanya dengan sesuatu seperti apl kamera, kerana dapat membukanya dengan cepat boleh menjadi perbezaan antara foto yang hebat dan sesuatu untuk dipadamkan dari gulungan kamera anda.

Walaupun ranap aplikasi dan isu prestasi menjengkelkan, saya paling kecewa dengan sambungan Bluetooth Moto G 5G.

Kawasan di mana saya mengalami kekecewaan yang paling adalah ketika cuba melakukan pelbagai tugas dengan aplikasi yang berjalan di latar belakang. Apl yang tidak mengenakan cukai seperti Spotify tidak memberi saya banyak kesedihan. Walau bagaimanapun, telefon menjadi kucar-kacir yang gagap pada bila-bila masa saya cuba menggunakan sesuatu yang lebih sengit pemproses, seperti Peta Google runnunf di latar belakang ketika saya cuba melakukan perkara lain. Saya tidak menjangkakan Moto G 5G (2023) akan menjadi kuasa besar oleh mana-mana regangan, tetapi hakikat bahawa ia sangat bergelut apabila menjalankan hanya dua perkara sekaligus adalah kekecewaan.

Moto G 5G 2023 berdiri tegak di atas sofa.
Joe Maring / Trend Digital

Dari segi penggunaan Moto G 5G untuk keperluan — perkara seperti apl media sosial, menghantar teks, menstrim kandungan audio dan video serta peta — telefon berfungsi dengan cukup baik, tetapi anda perlu memastikan bahawa anda hanya melakukan satu perkara semasa apl lain ditutup. Jika tidak, anda akan benar-benar tangki prestasi telefon, menjadikannya mustahil untuk melakukan apa-apa dengan mana-mana apl.

Walaupun ranap aplikasi dan isu prestasi menjengkelkan, saya paling kecewa dengan sambungan Bluetooth Moto G 5G. Apabila menggunakan peranti wayarles, saya menghadapi masalah setiap kali saya cuba menyediakan sesuatu. Tidak kira apa yang saya cuba sambungkan, seperti fon kepala wayarles atau Android Auto, saya perlu memutuskan sambungan telefon sepenuhnya antara kegunaan dan memasangkan semula peranti . Bluetooth, secara amnya, tidak begitu lancar seperti yang saya mahukan pada tahun 2023, tetapi Moto G 5G benar-benar abysmal dalam hal ini

Saya akhirnya sangat kecewa dengan berapa lama masa yang diambil untuk bersiap sedia dengan Android Auto bahawa saya berhenti menggunakannya sama sekali dan hanya memainkan muzik menggunakan pembesar suara telefon. Walaupun pembesar suara cukup baik (jika sedikit kecil apabila dimainkan pada kelantangan maksimum), mereka pastinya tidak mencukupi untuk berdiri sebagai pembesar suara kereta.

Bagi kemas kini, Moto G 5G (2023) hanya dijanjikan peningkatan OS tunggal daripada Android 13 kepada Android 14. Sebaik sahaja anda mendapat kemas kini Android tunggal anda, itu sahaja.

Moto G 5G (2023) hanya ditawarkan dengan storan dalaman 128GB, walaupun ia boleh diperluaskan sehingga 1TB menggunakan kad mikroSD.

Moto G 5G (2023): kamera

Dua telefon pintar Moto G 5G 2023 terletak di atas satu sama lain.
Joe Maring / Trend Digital

Secara terang-terangan: kamera pada Moto G 5G (2023) agak miskin. Kanta 48MP utamanya hanya menghasilkan imej yang boleh diterima apabila digunakan dalam persekitaran yang terang – sebarang gambar yang diambil tanpa pencahayaan yang betul berubah menjadi kucar-kacir yang berlumpur dan piksel.

Ini bermakna melainkan anda berada di dalam kawasan yang mempunyai mentol intensiti tinggi, terdapat tetingkap kecil hanya beberapa jam pada siang hari apabila mengambil gambar menggunakan Moto G 5G akan berfungsi. Walaupun begitu, jika hari itu mendung atau bilik tidak mempunyai pencahayaan tambahan, anda mungkin tidak bernasib baik ketika menangkap imej berkualiti.

Kamera 8MP menghadap hadapan sama seperti lakaran, memerlukan pencahayaan penuh agar gambar diambil dengan sebarang tahap kualiti atau kejelasan. Perisian kamera sangat mendalam, memberi anda pilihan untuk perkara seperti hentian F dan aperture. Walau bagaimanapun, semuanya dalam perkhidmatan kanta yang tidak akan menghasilkan hasil yang baik tidak kira berapa banyak penjagaan yang anda masukkan ke dalam kraf sebenarnya mengambil foto. Moto G 5G (2023) menawarkan mod potret, tetapi ia juga tidak mempunyai kejelasan sebenar, jadi ia tidak berbaloi untuk digunakan.

Salah satu cabutan utama untuk beberapa telefon bajet Motorola ialah kamera makro 2MP yang bertujuan untuk memberikan imej objek kecil yang segar dan sangat terperinci. Moto G 5G (2023) dilengkapi dengan kanta makro, tetapi sukar untuk membayangkan terlalu banyak situasi di mana ia berguna. Agar ia berfungsi dengan baik, anda perlu mendapatkan dalam beberapa sentimeter subjek anda, yang tidak praktikal untuk kebanyakan perkara yang mungkin anda ingin lihat secara terperinci. Dan jika anda tidak berada di tempat yang manis jarak dari subjek anda, imej itu akan keluar tanpa fokus dan kabur.

Setakat gimik yang kemas, kamera makro menyeronokkan untuk bermain-main selama beberapa minit, tetapi saya tidak pernah terfikir untuk menggunakannya dalam sehari-hari saya-Hari. Kerana ia mempunyai masalah yang sama seperti lensa utama mengenai pencahayaan, bayang-bayang tangan saya dan telefon itu sendiri sering menimbulkan masalah juga.

Secara keseluruhannya, kamera Moto G 5G hampir tidak menjadi titik jualan bagi sesiapa sahaja yang prihatin untuk merakam imej berkualiti kenangan mereka. Ia pasti Boleh ambil gambar, tetapi saya cadangkan membiarkan orang lain mengambil gambar semasa mengambil gambar kumpulan.

Moto G 5G (2023): bateri dan pengecasan

Bahagian belakang Moto G 5G (2023).
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Moto G 5G (2023) sebenarnya mempunyai bateri yang mengagumkan yang akan dapat membuat anda melalui hari tanpa masalah. Terima kasih kepada sel 5,000mAh, saya mempunyai sedikit masalah untuk sampai ke penghujung hari, dengan banyak bateri untuk dilepaskan dengan penggunaan sederhana. Jelas sekali, perkara seperti ini akan berbeza-beza bergantung pada berapa banyak orang yang menggunakan telefon mereka pada siang hari, tetapi sebagai seseorang yang menonton video di telefon mereka semasa rehat makan tengah hari, memeriksa media sosial secara berkala, dan membuat banyak panggilan dan teks, saya tidak mempunyai sebarang masalah.

Walaupun hayat bateri kukuh, saya rasa ia tidak sebaik yang dituntut oleh Motorola. Syarikat itu berjanji bahawa bateri Moto G 5G akan bertahan selama dua hari penuh, yang tidak berlaku untuk saya. Ia pasti boleh membawa saya satu atau dua jam ke hari kedua saya jika tidak dicas semalaman, tetapi ia perlu menjadi hari yang sangat ringan telefon untuk ia menjangkau hingga 48 jam penggunaan. Ia prestasi yang kukuh dalam aspek ini, itu pasti, tetapi pastinya bukan apa yang dikatakan oleh Motorola.

Malangnya, Moto G 5G (2023) tidak menyokong pengecasan wayarles. Itu dijangka apabila menggunakan telefon dengan harga yang lebih sederhana kerana pengecasan wayarles biasanya dikhaskan untuk perdana. Walau bagaimanapun, ketiadaannya pasti dirasai. Perlu menggunakan kabel untuk mengecas bukanlah akhir dunia, tetapi ia boleh menyusahkan dalam situasi tertentu.

Dari segi kelajuan pengecasan, Moto G 5G menyokong pengecasan 15 watt, yang, bagi saya, terasa seperti minimum yang diharapkan daripada telefon pintar pada ketika ini. Ia tidak begitu pantas, tetapi jika anda mempunyai pengecas yang boleh mencapai kelajuan 15W tersebut, anda sepatutnya dapat melakukan pengecasan yang baik dalam masa yang agak singkat.

Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa telefon tidak disertakan dengan bata pengecasan di dalam kotak, jadi pengalaman anda dalam hal ini akan bergantung pada jenis pengecas yang anda miliki.

Moto G 5G (2023): harga dan ketersediaan

Moto G 5G meletakkan di atas meja.
Joe Maring / Trend Digital

Moto G 5G (2023) dijual pada harga $250 dan hanya tersedia dengan storan dalaman 128GB dan 4GB RAM. Telefon ini datang dalam dua warna, tetapi harganya sama untuk kedua-dua model. Ia kini boleh dibeli terus melalui Motorola, atau anda akan dapat menemuinya di rak kebanyakan peruncit elektronik.

Moto G 5G (2023): keputusan

Moto G 5G dipegang di tangan dengan skrinnya diterangi.
Peter Hunt Szpytek / Trend Digital

Semua diberitahu, tidak banyak yang ditawarkan oleh Moto G 5G (2023) yang akan membuat saya mengesyorkannya. Prestasinya perlahan, kamera middling, skrinnya baik-baik saja, dan pengimbas cap jarinya menjadikan pengalaman pengguna yang mengecewakan apabila hanya cuba mengunci telefon.

Dengan harga $ 250, anda boleh melakukan jauh lebih baik dengan orang-orang seperti Samsung Galaxy A14, yang dijual dengan harga hanya $ 200. Sekiranya anda dapat membelanjakan hanya $ 50 lebih, anda juga boleh mengambil Moto G Power 5G, yang melakukan semua yang dilakukan oleh Moto G 5G – tetapi secara astronomi lebih baik. Begitu juga, OnePlus Nord N30 5G juga boleh didapati dengan harga $ 299 dan merupakan salah satu telefon terbaik yang tersedia pada harga tersebut.

Memandangkan betapa menjejaskan pengalaman menggunakan Moto G 5G (2023), saya tidak tahu mengapa sesiapa akan mengambilnya melalui G Power selain menjimatkan $ 50. Pada $ 250, Moto G 5G tidak membenarkan harganya di mana-mana kawasan yang dikira. Jika dibandingkan dengan telefon lain pada titik harga ini, lebih baik anda membelanjakan wang anda di tempat lain.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_imgspot_imgspot_img