Apple Music vs Spotify: Perkhidmatan penstriman muzik manakah yang terbaik?

GOLD: US Dollar Hits Supply Zone, What Next?

Here's the latest news from Federal Reserve Chair Jerome Powell. While speaking at a conference in Portugal, Powell expressed optimism about the US economy and decreased the possibility of a recession, stating that the economy has shown resilience and is still growing, albeit at a modest pace. He acknowledged the possibility of a recession but

Gold Price Forecast: XAU/USD resilient despite Fed’s rate hike speculations on solid US data

Gold price regains momentum above $1900 despite increased odds of Fed rate hikes. US economic data underscores robust growth, pushing XAU/USD to test 200-day EMA. Treasury bond yields soar, underpinning projections of higher rates and potential headwinds for Gold demand. Gold price recovers some ground after sliding below the $1900 figure for the first time

Gold Price Forecast: XAU/USD to find a major floor at the 200-DMA of $1,856 – Credit Suisse

The decline in Gold is now on the cusp of Credit Suisse’s target of price and retracement support at $1,900/1,890. The bank analyzes XAU/USD technical outlook. Weekly close below $1,856 to reinforce the longer-term sideways range Gold has declined to our core target of $1,900/1,890 and with the rising 200-DMA seen not far below at

Breaking: ​​​​​​​Gold drops below $1,900 for the first time since mid-March

Stronger-than-expected US economic data boosts the US Dollar across the board. US Treasury yields spike higher, putting pressure on Gold. XAU/USD fell below $1,900/oz, reaching its lowest level in three months. Gold prices tumbled following the release of US economic data. XAU/USD broke below $1,900 for the first time since mid-March and fell to $1,894.

Gold Price Forecast: XAU/USD bears keep control, focus on $1,885 and Fed inflation gauge

Gold Price stays bearish near the lowest levels since March, braces for the second consecutive weekly loss. Hawkish Federal Reserve talks, upbeat United States data underpin US Dollar strength and weigh on XAU/USD. US-China jitters, Germany’s recession fears and fewer accolades for European Central Bank hawks also favor Gold sellers. China’s official PMIs, US PCE

Exciting Gold Price Forecast: XAU/USD stands firm above the $1,900 mark, while all eyes eagerly await the US PCE Price Index for a burst...

Gold price fails to attract any buyers or build on the overnight bounce from a multi-month low. Hawkish major central banks continue to act as a headwind for the non-yielding commodity. The US Dollar stands tall near a two-week high and also contributes to capping the XAU/USD. Investors keenly await the release of the US

Sebagai peminat muzik, ia bukan satu pencapaian yang mudah untuk dipilih antara Spotify dan Apple Music. Spotify kini mempunyai lebih daripada 515 juta pengguna dan 210 juta pelanggan Premium di seluruh dunia. Spotify menawarkan pilihan peringkat percuma serta pengalaman perkongsian muzik yang popular. Apple Music pernah menjadi peneraju dalam semua perkara muzik digital, tetapi kini berada di belakang Spotify dengan lebih daripada 98 juta pengguna di seluruh dunia. Muzik Apple terkenal dengan eksklusif berprofil tinggi, perpustakaan yang mantap, radio disusun dan penyepaduan lancar dengan iOS.

Lihat lagi

  • Perkhidmatan penstriman muzik terbaik
  • Berapakah harga Apple Music?
  • Cara membuat senarai main dalam Spotify

Persaingan antara kedua-dua perkhidmatan ini telah membantu industri rakaman mencapai tahap rekod untuk pendapatan digital, dan persoalan mengenai perkhidmatan penstriman muzik mana yang lebih baik telah menjadi semakin sukar untuk dijawab. Kami di sini untuk menyelesaikan skor. Sertai kami di bawah untuk melihat perkhidmatan penstriman muzik juggernaut mana yang sesuai untuk anda.

Muzik Spotify

Muzik Apple

Perpustakaan muzik

Seseorang memegang iPhone 11 dengan apl Apple Music terbuka.

Spotify adalah rumah kepada lebih daripada 100 juta lagu dan 5 juta podcast, lebih banyak muzik daripada telinga anda bahkan akan tahu apa yang perlu dilakukan. Perkhidmatan penstriman Sweden juga membawa semua keluaran terkini, sesi langsung eksklusif, dan pelbagai single baharu terus ke tab Keluaran Barunya setiap hari Jumaat, serta senarai main Release Radar.

Perkhidmatan Apple juga menggembar-gemburkan lebih daripada 100 juta lagu, dengan saiz perpustakaan ini menjadi lebih biasa di kalangan Perkhidmatan Penstriman hari ini. Walau bagaimanapun, Apple telah mengambil langkah untuk mendapatkan lebih banyak eksklusif daripada persaingan, sebahagian besarnya kerana ia tidak menawarkan peringkat percuma.

Terdapat satu lagi kawasan di mana Apple Music mempunyai kaki ke atas persaingannya: penyepaduan perpustakaan iTunes. Mana-mana muzik yang anda miliki — sama ada dibeli sebelum ini melalui iTunes Store, dirobek daripada CD fizikal atau dimuat naik ke iTunes Match — akan muncul dalam pustaka Apple Music anda, memberikan anda pilihan untuk menyemak imbas muzik anda sendiri secara bebas bersama katalog standard Apple. Spotify menawarkan fungsi yang sama, menurunkan fail muzik tempatan anda ke tab berasingan, tetapi anda tidak boleh mengakses muzik tempatan anda melalui carian luas seperti yang anda boleh dengan Apple Music.

Pemenang bahagian: Apple Music

Kualiti audio

Lelaki memakai Apple AirPods Pro 2.
Simon Cohen / Trend Digital

Kami juga perlu membincangkan kualiti audio yang disertakan dengan lagu penstriman pada kedua-dua perkhidmatan. Untuk Spotify, versi percuma perisian streaming di AAC 128Kbps melalui pemain web. Muat turun apl Spotify untuk desktop, mudah alih atau tablet dan ia akan melaraskan kualiti penstriman berdasarkan sambungan anda, di mana-mana sahaja dari 24Kbps hingga 160Kbps.

Naik taraf kepada Premium, dan itu meningkatkan kualiti sehingga AAC 256Kbps pada pemain web, dan pada aplikasi anda akan mendapat empat tahap kualiti maksimum pada 320Kbps. Tahap perkhidmatan Spotify yang dijanjikan tanpa kerugian masih belum dijumpai.

Apple, sebaliknya, membuat kemajuan penting dalam menyediakan peningkatan kualiti audio percuma untuk semua pelanggan. Keseluruhan 100 juta lagu Apple Music kini boleh didapati dalam audio tanpa kerugian. Apple menggunakan ALAC (Apple Lossless Audio Codec), jadi muzik kekal setia kepada fail audio asal. Terdapat beberapa peringkat audio tanpa kehilangan yang tersedia, bermula dengan kualiti CD, 16-bit pada 44.1kHz, dan naik hingga 24-bit pada 48kHz. Terdapat juga format tanpa kehilangan resolusi tinggi sehingga 24-bit pada 192kHz. Selain itu, tahun lepas, Apple membuat pelbagai perpustakaannya tersedia dalam format audio spatial bunyi sekeliling. Didayakan oleh pengekodan Dolby Atmos, audio spatial memberikan muzik kedalaman tambahan, keserasian tambahan dengan penjejakan kepala dinamik dan kelebihan lain yang disertakan dengan kemas kini iOS terkini, termasuk diperibadikan Audio spatial dengan iOS 16 (dan iPhone yang lebih baharu). Ia juga sangat hebat melalui Apple TV anda.

Pemenang bahagian: Apple Music

Penemuan muzik

iPhone dengan bahagian Carian apl Spotify padanya.
Derek Malcolm / Trend Digital

Dengan begitu banyak lagu yang sudah siap, perpustakaan penstriman boleh kelihatan menakutkan bagi mereka yang ingin mencari muzik baharu. Mari kita lihat bagaimana pemain besar melakukannya.

Spotify

Spotify menyediakan banyak alat yang berguna untuk mencari lagu baharu yang sesuai dengan citarasa andae. Senarai main yang diperibadikan seperti Discover Weekly memberikan peluang hebat kepada pelanggan untuk menggunakan muzik baharu daripada artis yang tidak pernah mereka temui sendiri. Telaga genre asas yang mendalam untuk dipilih menjadikan muzik baru masak untuk dipilih, dan pendengar boleh memperibadikan senarai main hanya dengan menyukai lagu-lagu tertentu semasa mereka mendengar. Walaupun Spotify mengesyorkan senarai main dan saluran yang berterusan kepada pengguna baharu, termasuk senarai main yang disusun editor untuk citarasa tertentu, ciri ini jauh lebih terhad untuk pengguna percuma.

Discover Weekly, khususnya, patut dipuji tinggi dalam dunia penstriman. Ditambah ke suapan anda setiap pagi Isnin, ciri ini menyampaikan senarai main cadangan muzik peribadi selama dua jam berdasarkan tabiat mendengar anda, serta tabiat mereka yang mendengar artis serupa.

Spotify juga memberi anda peluang untuk mencipta, berkongsi dan mengikuti senarai main dalam apa jua bentuk — termasuk yang dikongsi oleh rakan — dengan klik ringkas, bersama-sama dengan senarai main yang disusun secara pakar untuk sebarang mood atau genre yang anda minati untuk memastikan perkara segar. Malah terdapat ciri Senarai Main Kolaboratif yang membolehkan anda membuat senarai main dengan rakan anda yang boleh anda tambahkan dan edit.

Spotify sentiasa menambah ciri baharu untuk membantu penemuan, termasuk ciri DJ baharunya, yang merupakan stesen radio dijana AI berdasarkan tabiat mendengar anda yang dihoskan oleh DJ maya yang disuarakan oleh Xavier “X” Jernigan, ketua perkongsian budaya Spotify.

Muzik Apple

Bagi Apple Music, apabila mencipta akaun, pengguna digesa untuk memilih beberapa artis kegemaran mereka supaya perkhidmatan itu dapat memahami citarasa mereka. Bahagian Dengar Sekarang mengesyorkan pelbagai muzik berdasarkan sejarah mendengar anda dan aktiviti lain, termasuk muzik yang dihantar kepada anda daripada rakan anda melalui apl Mesej, semuanya disusun dalam tab Dikongsi Dengan Anda. Ciri ini dan banyak lagi menjadikan Apple Music pilihan yang bagus untuk mendapatkan cadangan.

Syukurlah, setelah proses selesai, Apple Music melakukan tugas yang baik untuk menyusun senarai main untuk menarik minat pilihan anda, supaya anda boleh getaran melalui fon kepala anda. Senarai main mungkin berdasarkan genre, artis, atau aktiviti tertentu seperti memandu. Apple mendakwa senarai main disusun oleh “pasukan pakar.” Kubis pembuat rasa ini – sesiapa sahaja mereka – melakukan kerja yang baik untuk mencipta senarai main yang pelbagai yang sekaligus biasa lagi segar, seperti mixtape yang mungkin anda dapat daripada rakan.

Fungsi Apple Music 1 Apple Music, yang menawarkan radio langsung 24 jam sehari, juga memainkan peranan utama dalam hal penemuan muzik. Ia menyegarkan untuk melihat Apple bergerak di luar algoritma canggih untuk pendekatan manusia untuk memudahkan penemuan muzik sebenar.

Baru kepada Apple Music tahun ini ialah pelancaran perkhidmatan Klasik Muzik Apple. Tersedia tanpa kos kepada pelanggan Apple Music (kecuali kepada mereka yang berada dalam pelan Suara), ia adalah aplikasi berasingan yang boleh anda muat turun yang Apple katakan menawarkan “katalog muzik klasik terbesar di dunia” lebih daripada 5 juta trek klasik.

Namun, senarai main Spotify dan senarai main yang disusun, bersama-sama dengan segmen Discover Weekly dan Release Radar yang hebat, memberikan kelebihan. Sehingga Apple Music dapat bersaing dengan pendekatan berasaskan algoritma ini, kami akan memberikan Spotify kemenangan.

Pemenang bahagian: Muzik Spotify

Radio

Halaman Apple Music 1.

Dalam aplikasi, Spotify tidak menggunakan tab Radio pada masa lalu tetapi kini mempunyai pilihan untuk mencipta mod radio untuk mana-mana artis, album, senarai main atau lagu tertentu. Hanya pergi ke Tiga titik ikon menu dan pilih Pergi ke radio untuk mencipta satu. “Stesen” radio ini juga boleh disimpan di perpustakaan sebagai senarai main.

Terdapat juga penciptaan senarai main dibantu untuk pilihan yang lebih diperibadikan daripada mod radio penuh. Katakanlah, sebagai contoh, anda ingin membuat senarai main untuk menemani anda pada latihan pagi anda. Dengan menggunakan senarai main dibantu, Spotify akan menggunakan tajuk yang telah anda berikan senarai main (seperti “Senaman”) dan menarik daripada cadangan berdasarkan sejarah mendengar anda yang lalu, serta cadangan berdasarkan lagu yang telah ditambahkan pada senarai main serupa mereka sendiri. Anda boleh terus mengisi senarai main anda dengan trek, atau Spotify boleh mengisi senarai itu secara automatik sebaik sahaja anda memilih beberapa untuk bermula. Pengguna juga boleh mencari dan pratonton lagu sebelum menambahkannya ke senarai main.

Dalam era yang mengutamakan automasi, keutamaan Apple Music untuk sentuhan manusia membantu dengan pengaturcaraan gaya radio. Falsafah ini terkandung dalam Apple Music 1, stesen radio utama Apple Music yang menjalankan muzik tanpa henti bercampur dengan DJ pada rancangan radio langsung.

Rancangan yang paling menarik di Apple Music 1 adalah yang dihoskan oleh pemuzik terkenal seperti Annie Clark (St. Vincent), Haim, dan Q-Tip (Suku Dipanggil Quest). Rancangan ini memberikan pendengar pandangan yang unik ke dalam citarasa artis yang mereka kagumi.

Di luar Apple Music 1, Apple Music mempunyai beberapa stesen radio generik untuk mereka yang hanya mahu mendengar, katakan, rock klasik, jazz, atau Top 40 hits. Terdapat juga stesen bukan muzik, seperti BBC News dan ESPN, mewujudkan banyak pilihan yang sukar ditewaskan.

Pemenang bahagian: Apple Music

Podcast

Walaupun Apple Music dan Spotify terutamanya apl muzik, podcast mempunyai rumah semula jadi pada platform audio. Spotify telah menjadi destinasi podcast yang paling pesat berkembang sejak melancarkan ciri ini pada tahun 2015. Malah, Spotify kini mempunyai podcast terbanyak dalam mana-mana perkhidmatan, menawarkan 5 juta pada suku keempat 2022.

Anda akan menemui banyak program popular, dan terdapat cukup asli yang menarik bahawa podcast sahaja boleh menarik minat anda untuk tinggal. Apl Spotify mengendalikan tugas dengan cantik, dengan kawalan kelajuan pemasa dan main balik tersedia untuk membantu sesi mendengar pesta anda.

Apple Music tidak mempunyai sebarang fungsi sedemikian terbina dalam. Podcast dibahagikan kepada apl mereka sendiri pada masa Apple mula memecahkan iTunes kepada sedikit dan kepingan, dan di situlah mereka akan kekal untuk masa depan yang boleh dijangka.

Pemenang bahagian: Muzik Spotify

Berapakah jumlah mereka?

Spotify pada iPhone dengan halaman beli Spotify Premium.

Perkhidmatan Individu Premium Spotify berharga $ 10 sebulan, begitu juga YouTube Music Premium, pelan HiFi Tidal, perkhidmatan Premium Pandora, dan hampir setiap perkhidmatan langganan atas permintaan lain di blok (Amazon Music Unlimited berharga $ 9 sebulan dengan keahlian Perdana atau $ 11 sendiri). Walau bagaimanapun, Apple Music telah mengatasi trend dan harga rasied kepada $ 11 sebulan. Bukan peralihan yang besar, tetapi dolar adalah dolar.

Buat masa ini, pelanggan baharu mendapat Apple Music percuma selama sebulan. Apple Music juga menawarkan pelan Keluarga dengan harga $17 dengan akses sehingga enam orang. Spotify juga mempunyai pelan Duo untuk $13 untuk pasangan yang melanggan bersama dan pelan Keluarga dengan harga $16 yang menawarkan sehingga enam akaun bersama-sama dengan Spotify Kids dan kawalan ibu bapa.

Terdapat satu lagi cara untuk menjimatkan wang tunai pada kedua-dua perkhidmatan – rancangan pelajar. Pengguna baru dengan e-mel pelajar yang berkenaan boleh mendapatkan langganan bulanan diskaun hanya $ 5. Kedua-duanya menambah sedikit lagi untuk tawar-menawar itu, dengan Spotify menawarkan pelajar akses Hulu yang disokong iklan dengan Showtime, manakala Apple akan menghubungkan studio dengan Apple TV +.

Apple tidak mempunyai peringkat berasaskan iklan percuma seperti Spotify. Majoriti pengguna Spotify mendengar secara percuma, dan mereka masih boleh memainkan lagu atas permintaan selagi mereka bersedia untuk menyediakan iklan (tidak boleh dimaafkan pada apl tetapi boleh disenyapkan pada apl web) – dengan beberapa had tambahan untuk peranti mudah alih. Apatah lagi, pengguna Spotify baharu kini boleh nab satu bulan Premium secara percuma.

Pemenang bahagian: Muzik Spotify

Antara muka pengguna dan pengalaman mudah alih

iPhone dengan Spotify terbuka menunjukkan cara menambah lagu pada senarai main.

Antara muka mudah alih Apple Music adalah minimalis dan mudah digunakan. Pustaka mengandungi semua muzik yang anda miliki dan boleh diakses dalam tab ini dan anda boleh menapis dengan mudah mengikut Senarai Main, Artis, Album, Lagu dan Muzik yang Dimuat Turun, sekiranya anda tidak mahu membazirkan data mudah alih berharga anda.

Mengetik pada tab Dengar Sekarang kini memaparkan beberapa pilihan diperibadikan yang berbeza. Pilihan Teratas dan senarai main bertema harian menyediakan lebih banyak cara untuk menemui lagu baharu, manakala tab Semak imbas memberi anda peluang untuk meneroka muzik, video dan eksklusif Apple yang popular. Tab Radio memberi pengguna akses kepada beratus-ratus stesen muzik yang disusun oleh Apple, dipecahkan mengikut genre, artis, dan hos. Mereka yang mencari sesuatu yang spesifik boleh menggunakan tab Carian, yang membolehkan anda mencari dengan cepat melalui sama ada pustaka peribadi anda atau pustaka Apple Music.

Apple juga telah menyepadukan Siri dengan Apple Music, membolehkan pelanggan mengeluarkan perintah suara melalui Apple TV, iPhone atau Mac mereka. Ini adalah ciri menarik yang tidak akan diperoleh oleh pengguna Android, kerana mereka tidak mempunyai akses kepada Siri. Selain itu, ciri Sing baharu Apple menambah sedikit keseronokan pada aplikasi, membolehkan pengguna menukar peranti mereka menjadi mesin karaoke yang boleh menanggalkan vokal daripada trek terpilih supaya anda boleh menyanyi di atasnya.

Versi Android Apple Music hampir sama dengan versi iOS, walaupun ia berfungsi paling baik pada iOS, terutamanya dengan fungsi Siri tambahan.

Spotify, sebaliknya, lebih agnostik peranti dan telah lama menjadi peneraju industri dari segi kebolehgunaan semata-mata. Aplikasi mudah alih dan desktop menyediakan pengguna dengan cara mudah untuk melayari muzik, mengakses senarai main, mendengar radio internet, dan discover muzik baru.

Pada mudah alih, semua pembidaan anda dilakukan dalam tiga tab — Rumah, Carian dan Pustaka Anda. Setiap bahagian mempunyai set subkategorinya sendiri yang mudah, yang memberikan pengguna akses mudah ke banyak ciri perkhidmatan. Tetingkap carian secara aktif mengisi medan hasil, sama seperti enjin carian Google, sering memberikan apa yang anda cari setelah menaip hanya beberapa aksara. Spotify juga mempunyai sokongan pertengahan untuk pengaktifan suara melalui peranti seperti Amazon Echo atau Google Home.

Baru-baru ini, Spotify menjalankan reka bentuk semula pertamanya dalam satu dekad, menambah ciri penemuan baharu dan tatal baharu, imej berat, visual interaktif yang mengingatkan TikTok dan Instagram.

Bagi mereka yang alah kepada apl, Spotify telah lama menawarkan pemain web yang, walaupun tidak begitu intuitif seperti apl desktop asli, menawarkan akses yang cepat dan ringan. Apple telah mengikutinya dengan pemain web sendiri dalam beta. Kedua-duanya mempunyai pilihan untuk memaparkan lirik lagu yang dimainkan.

Apple Music menawarkan salah satu perkhidmatan muzik yang paling mengagumkan di sekeliling, tetapi anda perlu berada di telefon pintar, tablet, komputer dan kotak penstriman Apple untuk memanfaatkannya sepenuhnya. Kami memberikan Spotify kelebihan di sini kerana pengalaman penggunanya yang bersih dan mudah, di mana-mana, dan peningkatan ketersediaan integrasi pihak ketiga.

Pemenang bahagian: Muzik Spotify

Ciri-ciri sosial

Fungsi sosial Spotify membolehkan pelanggan mengikuti rakan (jika anda berdua berada di Facebook dan menyambungkan akaun Spotify anda) dan melihat perkara yang mereka dengar dan siapa yang mereka ikuti. Ia juga memberi pengguna keupayaan untuk berkongsi atau mengesyorkan senarai main, bersama dengan keupayaan untuk menerbitkan sejarah mendengar mereka Facebook, yang kemudiannya membolehkan mereka Facebook rakan untuk suka atau memberi komen mengenai aktiviti tersebut. Tambah pada itu ciri Senarai Main Kolaboratif yang anda dan rakan anda boleh menambah dan mengedit senarai main, dan ciri sosial Spotify cukup mantap.

Fungsi sosial Apple Music adalah sedikit dan jauh antara dan termasuk keupayaan untuk melihat perkara yang rakan anda dengar dan perkongsian senarai main yang mudah.

Walaupun tanpa pemesejan, integrasi media sosial Spotify yang kukuh, serta keupayaan untuk melihat apa yang sedang didengar oleh rakan dan pengikut, memberikan perkhidmatan itu kelebihan.

Pemenang bahagian: Muzik Spotify

Mod senaman

Kawalan muzik pada Apple Watch Series 7.
Andy Boxall / Trend Digital

Ramai orang mendengar muzik semasa berlari, dan kedua-dua Apple Music dan Spotify dimuatkan dengan senarai main bertemakan senaman.

Spotify pernah mempunyai fungsi senaman terbina dalam tetapi sejak itu telah memunggah beberapa ciri tersebut ke apl lain. Sebagai contoh, pada telefon pintar dengan sensor yang sesuai, Spotify boleh digunakan bersama-sama dengan aplikasi yang sedang berjalan seperti Runkeeper untuk memilih senarai main yang sepadan dengan tempo yang sedang berjalan oleh pengguna. Integrasi ini dialu-alukan untuk orang yang tidak mahu merancang pemilihan muzik mereka sebelum mereka memukul trek – walaupun memalukan fungsi itu tidak lagi disokong secara asli dalam aplikasi.

Untuk pelanggan Apple Music, terdapat Apple Fitness+. Dengan harga $10 sebulan atau $80 setahun (atau percuma selama tiga bulan dengan pembelian Apple Watch baharu), Apple Fitness+ menggunakan data daripada Apple Watch Siri 3 (atau lebih baru) pengguna untuk mencipta rutin senaman tersuai dan senarai main senaman yang boleh didengari dalam Apple Music. Pengguna Apple Music boleh menggunakan tab Carian untuk mencari beberapa senarai main Apple Fitness+ yang bermotivasi. Dengan Apple Fitness+ Studio Series, pengguna juga boleh mencari lagu senaman berdasarkan jenis senaman yang mereka lancarkan. Segala-galanya daripada muzik meditasi untuk yoga kepada tarian dan muzik elektronik untuk mendayung dan kickboxing boleh didapati.

Pemenang bahagian: Apple Music

Muat turun luar talian

Apple Music membolehkan anda memuat turun muzik untuk main balik luar talian merentas 10 peranti berbeza sekaligus, dengan maksimum 100,000 lagu. Spotify ketinggalan di kawasan ini, dengan sekatannya duduk di 10,000 lagu pada sehingga lima peranti.

Pemenang bahagian: Apple Music

Pemenang keseluruhan

Muzik Spotify

Spotify ialah pemenang di sini. Walaupun Apple Music telah membuat beberapa kemajuan yang serius, Spotify masih memerintah tertinggi. Antara muka penggunanya boleh diakses dan tidak rapi, menjadikan pengurusan senarai main mudah. Senarai main penemuan muziknya, terutamanya Discover Weekly, memastikan ia segar dengan cemerlang, dan ia juga percuma untuk mereka yang belum dapat memberikan komitmen. Katalog Apple Music yang lebih besar, keluaran eksklusif, senarai main yang disusun manusia dan ciri seperti Apple Music 1 menjadikannya pesaing yang serius. Bergantung pada ciri yang penting bagi anda, anda boleh memilih secara berbeza, tetapi buat masa ini, Spotify masih mempunyai edge di mana perkhidmatan penstriman muzik lebih baik.

Spesifikasi Penuh

Muzik Spotify

Amazon

Muzik Apple

Apple

Duo$ 13 sebulanN/A
Keluarga$ 16 sebulan$ 17 sebulan
Individu$ 10 sebulan$ 11 sebulan
Pelajar$ 5 sebulan$ 6 sebulan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_imgspot_imgspot_img