16 apl pemesejan terbaik untuk Android dan iOS pada tahun 2023

GOLD: US Dollar Hits Supply Zone, What Next?

Here's the latest news from Federal Reserve Chair Jerome Powell. While speaking at a conference in Portugal, Powell expressed optimism about the US economy and decreased the possibility of a recession, stating that the economy has shown resilience and is still growing, albeit at a modest pace. He acknowledged the possibility of a recession but

Gold Price Forecast: XAU/USD resilient despite Fed’s rate hike speculations on solid US data

Gold price regains momentum above $1900 despite increased odds of Fed rate hikes. US economic data underscores robust growth, pushing XAU/USD to test 200-day EMA. Treasury bond yields soar, underpinning projections of higher rates and potential headwinds for Gold demand. Gold price recovers some ground after sliding below the $1900 figure for the first time

Gold Price Forecast: XAU/USD to find a major floor at the 200-DMA of $1,856 – Credit Suisse

The decline in Gold is now on the cusp of Credit Suisse’s target of price and retracement support at $1,900/1,890. The bank analyzes XAU/USD technical outlook. Weekly close below $1,856 to reinforce the longer-term sideways range Gold has declined to our core target of $1,900/1,890 and with the rising 200-DMA seen not far below at

Breaking: ​​​​​​​Gold drops below $1,900 for the first time since mid-March

Stronger-than-expected US economic data boosts the US Dollar across the board. US Treasury yields spike higher, putting pressure on Gold. XAU/USD fell below $1,900/oz, reaching its lowest level in three months. Gold prices tumbled following the release of US economic data. XAU/USD broke below $1,900 for the first time since mid-March and fell to $1,894.

Gold Price Forecast: XAU/USD bears keep control, focus on $1,885 and Fed inflation gauge

Gold Price stays bearish near the lowest levels since March, braces for the second consecutive weekly loss. Hawkish Federal Reserve talks, upbeat United States data underpin US Dollar strength and weigh on XAU/USD. US-China jitters, Germany’s recession fears and fewer accolades for European Central Bank hawks also favor Gold sellers. China’s official PMIs, US PCE

Exciting Gold Price Forecast: XAU/USD stands firm above the $1,900 mark, while all eyes eagerly await the US PCE Price Index for a burst...

Gold price fails to attract any buyers or build on the overnight bounce from a multi-month low. Hawkish major central banks continue to act as a headwind for the non-yielding commodity. The US Dollar stands tall near a two-week high and also contributes to capping the XAU/USD. Investors keenly await the release of the US

Adem AY/Unsplash

Kebanyakan kita menggunakan telefon kita setiap hari – selalunya hampir berterusan – asas untuk terus berhubung dengan keluarga, rakan, dan rakan sekerja. Oleh kerana perkhidmatan pemesejan lalai pada telefon anda tidak selalu menjadi pilihan terbaik, bagaimana anda tahu aplikasi pemesejan mana yang paling dipercayai dan penuh dengan ciri? Dengan begitu banyak aplikasi di luar sana yang menawarkan segala-galanya daripada panggilan video dan suara percuma kepada perkongsian fail dan perkongsian foto, mencari yang terbaik untuk memenuhi keperluan anda boleh menjadi cabaran. Kami telah meluangkan masa untuk menguji beberapa pilihan yang paling popular. Berikut ialah beberapa apl pemesejan terbaik untuk Android dan iOS.

Bimbang tentang privasi? Lihat apl pemesejan yang disulitkan terbaik di sekeliling. Lebih suka berbual dari desktop anda di tempat kerja daripada telefon pintar anda? Pilihan kami untuk klien sembang terbaik untuk PC dan Mac telah anda susun.

WhatsApp

Salah satu aplikasi pemesejan yang paling banyak digunakan di dunia, WhatsApp sangat mudah disediakan, dan ia percuma. Anda boleh berbual dan berkongsi perkara seperti lokasi, foto, dokumen dan kenalan anda. Anda juga boleh membuat panggilan video dan suara, dan aplikasi ini menyokong panggilan suara dan video kumpulan dengan sehingga lapan orang. Persediaan memerlukan anda memberikan capaian kepada kenalan anda supaya apl boleh mengisi senarai kenalan anda secara automatik.

Salah satu perkara yang sangat menarik mengenai aplikasi ini, selain popularitinya yang besar, ialah penambahan penyulitan hujung ke hujung untuk privasi dan keselamatan, walaupun ia dimiliki oleh Meta (Facebook). Ia juga menyokong GIF dan ciri penyuntingan seperti Snapchat untuk bersenang-senang. Ciri baharu terkini termasuk mesej menghilang, yang membolehkan anda menetapkan sembang anda hilang selepas tujuh hari, pilihan untuk menyimpan mesej penting apabila menggunakan mesej menghilang dan kertas dinding tersuai baharu untuk menceriakan sembang anda. WhatsApp juga telah menambah ciri berfokuskan privasi seperti keupayaan untuk meninggalkan kumpulan secara senyap (tiada ahli kecuali pentadbir dimaklumkan) dan menyekat tangkapan skrin untuk mesej Lihat Sekali.

Android iOS

Rasul

Facebook Messenger menampilkan mesej menghilang, video dan pautan jemputan.

Meta (Facebook) mempunyai aplikasi pemesejan tersendiri yang menjadikannya sangat mudah untuk berbual dengan rakan dan keluarga. Ia akan mengisi kenalan anda secara automatik, tetapi anda juga boleh menambah kenalan atau membenarkan seseorang menambahkan anda sebagai kenalan dengan mengimbas kod unik. Terdapat banyak pelekat percuma, dan anda juga boleh menghantar GIF. Panggilan video dan suara jelas dan sangat dipercayai. Pada Android, ciri Kepala Sembang membolehkan anda memastikan ikon sembang terapung di atas skrin anda, yang sangat berguna.

Anda juga boleh berkongsi fail, berkongsi lokasi anda dan menghantar wang di sesetengah pasaran — atau memulakan perbualan rahsia yang disulitkan hujung ke hujung. Dengan ciri Bilik Messenger, anda boleh menghoskan sehingga 50 orang, mencipta pautan ke sembang anda dan berkongsinya dengan sesiapa sahaja, walaupun mereka tidak menggunakan Meta. Anda juga boleh ikut serta dalam mod lenyap, di mana mesej anda hilang selepas anda keluar daripada sembang atau menikmati Tonton Bersama, yang membolehkan anda menonton rancangan TV, filem dan video dengan rakan anda melalui sembang video dalam masa nyata. Walaupun anda boleh mendayakan penyulitan hujung ke hujung pada sembang anda, memastikan ia kekal selamat daripada mata prying, ini tidak didayakan secara lalai. Walau bagaimanapun, Meta sedang menguji ciri ini dan mungkin melancarkannya pada masa akan datang.

Android iOS

Telegram

Mempunyai berjuta-juta pengguna aktif, Telegram menagih dirinya sebagai aplikasi pemesejan terpantas di sekitar. Ia berfungsi merentas peranti pada platform mudah alih dan desktop. Anda boleh menyimpan sejarah sembang di awan dan berkongsi fail tanpa had saiz, dan sembang dijamin dengan penyulitan AES simetri 256-bit, penyulitan RSA 2048-bit, dan pertukaran kunci selamat Diffie-Hellman.

Terdapat sokongan untuk pelekat dan GIF, penyuntingan foto dan video, dan sembang kumpulan sehingga 200,000 orang. Ciri-ciri termasuk pelekat animasi untuk foto atau video, editor media yang memudahkan untuk meningkatkan kualiti video dan menambah teks dan stiCkers, sembang suara berjadual dan pilihan untuk menetapkan mesej untuk dipadamkan secara automatik selepas 24 jam atau tujuh hari penghantaran. Ciri yang ditambah baru-baru ini termasuk folder boleh dikongsi untuk mengisih sembang kumpulan anda dan kertas dinding tersuai untuk sembang 1-on-1.

Telegram juga percuma dengan sedikit atau tiada iklan, tetapi ia mempunyai langganan premium yang memberi anda ciri tambahan seperti menghantar fail yang lebih besar, keupayaan untuk menyemat 10 sembang dan ciri penukaran suara ke teks.

Android iOS

Isyarat

Signal, daripada Open Whisper Systems, ialah salah satu aplikasi yang paling disyorkan apabila ia berkaitan dengan penyulitan dan keselamatan sembang dan telah menjadi alternatif yang popular untuk WhatsApp jika anda bimbang tentang privasi. Aplikasi ini mempunyai penyulitan gred ketenteraan untuk semua pesanan dan panggilan suara anda. Ia menyokong teks, panggilan suara, mesej kumpulan dan menghantar lampiran media. Edward Snowden terkenal mengesyorkan aplikasi ini, yang menjadikannya pilihan utama bagi orang yang mencari keselamatan, pertama dan terpenting.

Ciri-ciri termasuk keupayaan untuk mengaburkan ciri dalam editor imej, mod gelap, pelbagai pek pelekat, pilihan untuk bertindak balas terhadap sebarang mesej dengan emoji, tetapan bisu lapan jam untuk menyenyapkan pemberitahuan semasa anda tidur, chatbot, dan kertas dinding sembang. Kemas kini terkini termasuk keupayaan untuk melihat folder dalam pemilih foto, menjadikannya lebih mudah untuk memilih lampiran daripada album foto dan pilihan untuk memilih dengan cepat daripada emoji yang telah ditambahkan pada mesej untuk mencipta reaksi rantaian.

Android iOS

Skype

Skype ialah aplikasi popular lain yang membolehkan anda menghantar teks dan memanggil orang di mana-mana sahaja di dunia. Anda boleh menggunakan aplikasi pada telefon anda dan juga pada desktop anda untuk akses mudah. Ia juga merupakan salah satu aplikasi persidangan video terbaik di luar sana. Aplikasi ini membolehkan anda berkongsi skrin, menyertai panggilan video percuma, merakam perbualan dan berkongsi fail, yang boleh berguna untuk kegunaan peribadi dan profesional.

Untuk menjadikan pengalaman anda lebih baik, ciri panggilan video juga menawarkan penindasan bunyi, reaksi tersuai dan mod Bersama, di mana anda dapat melihat semua peserta sekaligus. Ciri-ciri termasuk penyulitan hujung ke hujung untuk mesej, terjemahan masa nyata dalam 42 bahasa yang berbeza, dan pelbagai pilihan perkongsian skrin seperti zum masuk / keluar. Ciri yang ditambah baru-baru ini termasuk Bing dalam Skype, chatbot AI Microsoft yang boleh anda gunakan untuk cadangan dan jawapan serta panggilan video HD.

Android iOS

Discord

Discord pertama kali dilancarkan pada tahun 2015 sebagai aplikasi sembang untuk memastikan pemain sentiasa berhubung semasa mereka bermain bersama. Hari ini, lebih daripada 350 juta pengguna di seluruh dunia menggunakan aplikasi percuma untuk pelbagai tujuan sembang yang berbeza. Malah, syarikat itu log sekurang-kurangnya 14 juta pengguna aktif setiap hari. Sama ada anda bermain permainan FPS percuma terbaik atau menyelami permainan PS5 terbaik untuk tahun 2023 dengan rakan-rakan, Discord membenarkan pilihan untuk sembang kumpulan peribadi dengan sehingga 10 rakan di ruang yang sama pada satu masa.

Jika pemain bimbang bahawa menaip sembang boleh menghalang permainan mereka, mereka boleh menggunakan ciri sembang suara Discord untuk komunikasi bebas tangan. Hari ini, kelab dan komuniti menggunakan Discord untuk terus berhubung dan memudahkan mesyuarat. Ini juga merupakan kaedah terbaik untuk bertemu orang dalam talian kerana banyak komuniti digital membentuk kumpulan Discord untuk memastikan orang berhubung. Ia juga satu-satunya cara untuk mula menggunakan Midjourney untuk penjanaan imej AI.

Ciri-ciri termasuk integrasi PlayStation 4 dan PS5, jadi anda dapat melihat apa yang dimainkan oleh rakan anda, saluran khusus topik yang memudahkan anda mencari perkara yang anda cari, dan perkongsian gambar yang mudah. Kami ingin menunjukkan bahawa Discord tidak menggunakan penyulitan hujung ke hujung untuk mesejnya. Jika jumlah privasi menjadi keutamaan, gunakan apl alternatif untuk memastikan mesej anda selamat. Discord juga melancarkan format nama pengguna baru yang akan membolehkan anda membuat nama pengguna unik anda sendiri.

Android iOS

Snapchat

Snapchat menghantar teks, pelekat dan cerita.

Snapchat adalah satu kemestian segera untuk generasi muda dari pelancaran pertamanya, walaupun ia kemudiannya dipopularkan dan dimanfaatkan oleh selebriti. Walaupun penilaian apl ini tidak mencapai setinggi Instagram, ia masih melakukan tugas yang dimaksudkan dengan sangat baik. Pengguna boleh berkomunikasi dengan rakan dan keluarga melalui video pendek, foto ringkas atau mesej teks yang akhirnya hilang.

Media ini kucar-kacires sekejap; ia biasanya berada pada skrin seseorang selama beberapa saat sebelum ia dipadamkan secara automatik. Anda dan rakan anda boleh terus menghantar “snap” berulang-alik, dan mesej biasanya akan hilang setiap kali. Aplikasi ini dilengkapi dengan beberapa penapis yang menyeronokkan dan perisian penyuntingan foto, dan Bitmoji –Serasi. Snapchat menyokong sembang kumpulan berskala lebih besar dengan semua rakan anda. Syarikat itu sudah pasti membuat rumah yang kuat di sudut pasaran komunikasi bersaiz gigitan.

Ciri-ciri termasuk keupayaan untuk menyimpan foto dan video Snaps, serta pilihan untuk membuat, menghantar, dan melihat Snaps semasa dalam panggilan Snapchat. Snapchat juga menambahkan keupayaan untuk berkongsi Lokasi Langsung anda dengan sekumpulan rakan terpilih selama yang anda pilih, supaya anda dapat memastikan semua orang tetap selamat. Selain itu, anda juga boleh menggunakan Snapchat pada PC dan Mac.

Android iOS

Threema ($ 5)

Threema ialah aplikasi tanpa nama yang menggunakan pustaka kriptografi NaCI untuk melindungi mesej anda. Setiap kali anda membuka apl, Kunci ID unik dijana, supaya anda boleh menghantar mesej tanpa nama — atau memilih untuk mengaitkan mesej anda dengan nombor telefon atau alamat e-mel. Threema menawarkan penyulitan hujung ke hujung untuk mesej teks, suara, video dan foto, dan anda boleh berkongsi fail sehingga 50MB.

Terdapat pemesejan kumpulan, sistem pengundian berguna yang membolehkan anda mengukur pendapat keluarga dan rakan dengan cepat, dan versi desktop, jadi anda boleh terus berbual semasa anda berada di tempat kerja. Terdapat juga kod QR peribadi yang boleh anda imbas untuk mengesahkan kenalan dengan cepat. Threema juga memberi anda pilihan tema terang atau gelap, pilihan untuk melindungi kata laluan sembang, dan pilihan arkib.

Android iOS

Wickr Me

Wickr Me ialah aplikasi pemesejan selamat yang membolehkan anda menghantar mesej teks, foto, suara dan video peribadi, dengan penyulitan hujung ke hujung. Mesej merosakkan diri sendiri, dengan pemasa yang boleh dikonfigurasi dan ciri Shredder yang memadamkan fail, foto dan data lain yang dilampirkan dengan selamat. Anda boleh memulakan perbualan individu atau menyertai sembang kumpulan sehingga 10 peserta, dan anda tidak memerlukan alamat e-mel atau nombor telefon untuk mendaftar dengan apl. Wickr Me mengambil serius keselamatan, dengan penyulitan peranti ke peranti yang hampir mustahil untuk dipecahkan. Anda boleh mengepin sembang dan kumpulan kegemaran anda dengan mudah ke bahagian atas senarai perbualan anda untuk akses mudah.

Kami harus ambil perhatian di sini bahawa jika anda belum mendaftar dengan Wickr Me, aplikasi ini tidak menerima pendaftaran baharu, dan akan dihentikan dari 31 Disember 2023.

Android iOS

KakaoTalk

Aplikasi pemesejan KakaoTalk

Aplikasi pemesejan teks yang paling popular yang digunakan di Korea Selatan juga boleh didapati di A.S. Terkenal dengan pemesejannya yang pantas dan boleh dipercayai tidak kira rangkaian apa yang anda sambungkan, KakaoTalk telah menjadi pilihan ramai. Ciri menonjol ialah penyepaduan e-dagang dalam aplikasi. KakaoTalk memberikan kupon dan tawaran eksklusif kepada pengguna daripada jenama popular untuk dikongsi dengan rakan dan keluarga mereka.

Aplikasi ini telah menjadi begitu popular untuk transaksi yang kini menawarkan kad kredit berjenama yang boleh digunakan oleh pengguna dengan mata wang maya mereka. Ciri-ciri bonus termasuk dapat membuat kalendar anda sendiri dan menjadualkan janji temu dan peringatan untuk makan tengah hari, mesyuarat kerja, atau perhimpunan. Anda juga boleh berkumpul dengan rakan anda untuk sembang video kumpulan — dan apl itu baru-baru ini menambah pelekat undi profil yang boleh diundi oleh rakan sehingga 72 jam.

Android iOS

Baris

Aplikasi pemesejan laluan

Line adalah aplikasi yang sangat popular, terutamanya di Asia, dan merupakan aplikasi pemesejan nombor satu di Jepun, dengan lebih daripada 230 juta pengguna aktif bulanan di seluruh dunia. Serta semua ciri standard aplikasi pemesejan, terdapat garis masa yang serupa dengan Meta (Facebook), di mana anda boleh menyiarkan, dan rakan anda boleh memberi komen pada siaran anda.

Panggilan ke talian tetap dan panggilan video atau suara Talian ke Talian percuma disediakan. Terdapat juga kedai pelekat yang sangat sihat yang penuh dengan watak-watak Line yang terkenal di Asia. Sembang kumpulan membolehkan sembang sehingga 500 peserta, dan terdapat sokongan untuk sembang yang disulitkan. Anda juga boleh mengikuti artis dan jenama di Line. Aplikasi ini juga membolehkan anda menyediakan album dan berkongsinya dengan rakan atau menonton video YouTube bersama-sama semasa dalam panggilan. Line merancang untuk melancarkan penciptaan avatar tersuai melalui aplikasi AlphaCrewz, jadi anda tidak lama lagi boleh mencipta avatar unik anda sendiri untuk digunakan pada profil anda.

Android Ios

Kik

Kik adalah salah satu aplikasi pemesejan yang lebih lama dalam senarai kami kerana ia telah wujud sejak sekian lama. Popular di kalangan orang muda, ia mempunyai lebih daripada 300 juta pengguna berdaftar di seluruh dunia. Tidak seperti banyak aplikasi yang memerlukan anda memaut ke nombor telefon, Kik hanya memerlukan nama pengguna untuk mula menghantar mesej. Menambah rakan dan orang tersayang semudah mengimbas kod QR Kik unik mereka dengan kamera telefon anda. Antara muka menyeronokkan dan mesra pengguna – anda juga boleh bermain permainan di dalam bilik sembang anda! Dengan hampir 70% daripada populasi pengguna antara umur 13 dan 24 tahun, Kik adalah cara terbaik untuk remaja dan orang dewasa muda untuk berinteraksi dan membuat kawan-kawan baru.

Android iOS

Viber

Aplikasi pemesejan Viber yang menampilkan pemesejan selamat, GIF dan sembang kumpulan.

Dengan lebih daripada 1.3 bilion pengguna di seluruh dunia, aplikasi popular ini akan menambahkan kenalan anda secara automatik. Ia membolehkan anda menghantar mesej teks, pelekat dan emoji, membuat panggilan video dan suara, dan berkongsi foto kegemaran anda. Pemesejan disulitkan berkod warna juga tersedia, bersama dengan sembang kumpulan dan sembang yang merosakkan diri.

Viber Out adalah ciri yang membolehkan anda membuat panggilan antarabangsa dan domestik pada kadar yang rendah. Panggilan Viber-to-Viber sentiasa percuma. Ciri-ciri lain termasuk mod gelap, ciri cerita pendek yang dipanggil Shorts, dan ciri cipta anda sendiri-GIF, yang membolehkan anda menukar video daripada sebarang sembang kepada GIF — serta Komuniti Viber, di mana anda boleh mencipta komuniti anda sendiri pada topik atau minat yang dikongsi, dan menjemput orang lain. Anda juga kini boleh menikmati sembang kumpulan dengan sehingga 250 orang dan panggilan video kumpulan dengan sehingga 40 peserta.

Android iOS

WeChat

WeChat adalah aplikasi paling popular di China, dengan lebih daripada 1 bilion pengguna. Ia menawarkan ciri aplikasi pemesejan biasa seperti perkongsian foto, video dan panggilan suara. Tetapi dengan WeChat, anda juga mendapat ciri seperti perkongsian lokasi untuk membantu anda mencari rakan yang berdekatan, dan anda boleh berkongsi detik atau gambar hari anda. Anda kini boleh sembang kumpulan dengan sehingga 500 orang dan menikmati panggilan video kumpulan dengan sehingga sembilan peserta.

Aplikasi ini juga menyokong pembayaran, permainan dan banyak lagi. Ia juga tersedia untuk Wear OS dan Apple Watch. Terdapat juga mod gelap dan pilihan untuk memetik mesej sebelumnya semasa membalas atau menghantar mesej baharu, ditambah WeChat baru-baru ini menambahkan keupayaan untuk mencari sejarah sembang mengikut tarikh atau ahli kumpulan, menjadikannya mudah untuk mencari sembang.

Android iOS

Habuk

Habuk menagih dirinya sebagai “utusan paling selamat di dunia,” jadi jika privasi menjadi kebimbangan, ia mungkin bernilai muat turun. Aplikasi ini percuma, dan semua mesej dipadamkan selepas 24 jam. Anda boleh menyahhantar mesej pada bila-bila masa, memadamkannya daripada telefon penerima dalam masa nyata — bagus untuk detik-detik “oops” tersebut — dan apl akan memberitahu anda jika seseorang mengambil tangkapan skrin mesej anda.

Sebaik sahaja mesej dipadamkan daripada Habuk, mesej tersebut tidak boleh dipulihkan, memberikan anda kawalan sepenuhnya ke atas privasi anda. Ini adalah salah satu aplikasi pemesejan yang paling selamat di sekitar. Salah satu ciri yang paling popular ialah Letupan, di mana anda boleh berkongsi gambar dan pemikiran anda dengan pengikut anda — ia akan tamat tempoh selepas 24 jam, sama seperti mesej.

Android iOS

GroupMe

Seperti namanya, tidak menghairankan bahawa GroupMe berpusat pada memudahkan sembang kumpulan atau mesej langsung dengan orang lain. Ia pada asasnya adalah aplikasi pemesejan teks yang juga menyokong pengguna kerana mereka juga menghantar bentuk media atau hiburan lain, seperti foto dan memo suara.

GroupMe membolehkan pengguna membina sembang kumpulan dengan sehingga 500 orang, walaupun kami tidak mengesyorkan kumpulan saiz itu melainkan anda mahukan pemberitahuan tanah runtuh. Anda boleh menambah kenalan mengikut alamat e-mel atau nombor telefon. Salah satu ciri hebat aplikasi ini ialah anda boleh berkomunikasi dengan kenalan di A.S., walaupun mereka tidak menggunakan aplikasi tersebut. Tukar imej, GIF, video dan gunakan emoji tersuai GroupMe dengan rakan anda. Microsoft memiliki aplikasi itu, tetapi mereka belum membangunkan penyulitan hujung ke hujung untuk perkhidmatan ini lagi.

Walaupun nama Microsoft mungkin membuatkan anda berasa yakin, untuk memastikan privasi anda, anda mungkin ingin mempertimbangkan pilihan sembang yang berbeza. Dengan GroupMe, anda juga boleh menghantar video anda sebagai GIF, memadam mesej dan melaporkan kebimbangan tentang mesej dengan hanya satu ketikan. Ciri terkini termasuk keupayaan untuk memadamkan sembang mesej langsung untuk mengosongkan sejarah sembang anda dan pilihan untuk pemilik kumpulan menentukan individu yang boleh memadamkan mesej dalam kumpulan mereka. GroupMe juga telah melihat reka bentuk semula visual, dengan sembang Topik baharu yang dimaksudkan untuk perbualan kumpulan yang besar.

Android iOS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_imgspot_imgspot_img